Ik kan het niet alleen (XVI)

 

Ik kan het niet alleen (XVI)

Moed is een nuttige emotie die vaak ontbreekt. Omdat er niet aan gedacht wordt of dat men te veel in angst zit. En met geluk overwin je de angst, alleen of met iemand. Want waar ooit op een moment moed voor nodig is, gebruik het! En zie nooit in dat een situatie kansloos is. Want oplossingen zijn er altijd. Maar niet altijd in de vorm zoals je het voor ogen heb. Want vaak komen oplossingen uit een andere hoek die je totaal niet verwacht. Met een uitkomst waar je niet aan heb gedacht. Maar dan is moed juist nodig. Hoeveel angst er ook is, en hoe erg je idee ook is dat je nooit kan slagen. 

Zodra je de kracht van moed gebruikt komt je verder, al zijn het maar kleine stapjes beter dan dat je vast blijft zitten. Vast zitten op een moment van je leven is hetzelfde als stilstaan. Niet dat je letterlijk stil staat, maar spreekwoordelijk in cirkels blijft lopen zonder dat je echt vooruit komt. Zonder dat je dus positieve verandering kan vormen in je leven. En dit betekent niet dat je altijd in een bepaalde situatie door moet gaan. Vaak is het juist dat je een situatie moet los laten, zodat je andere wegen kan zien. En misschien zijn dit verschillende wegen met verschillende mogelijke oplossingen. Het is de moed die door zet het juist anders te doen. Er anders naar te kijken. Want zo komen vaak oplossingen in een ander vorm.

Moed is een ontwikkel proces waar je in je hele leven te maken mee heb. Dit is op een directe manier verbonden met je persoonlijke leerproces. Moed is een krachtig instrument, maar te vaak wordt gezegd dat je zonder te aarzelen iets moet doen. Moed moet tonen zonder te aarzelen. Of na te denken. Alsof je gewoon de moed moet opbrengen een meer in te springen zonder aarzeling. Maar moed is ook gebonden met het denken. Dat je de moed opbrengt eerst te denken, maar niet met een vaste patroon wat je altijd doet. Maar eens totaal anders, of vanuit een ander gezichtspunt. Want als je de moed heb in je hele leven direct zonder aarzeling voor iets te gaan. En je heb geen succes, maar je blijft de moed houden om toch door te gaan. Zal het vaak niet tot een oplossing leiden. Want hoeveel mensen denken niet zelf. Maar denken van wel. Terwij ze zijn gevormd door wat ze in het genen hebben meekregen. Waardoor ze volgens die eigenschappen dezelfde gedrag vormen in uitingen naar hun eigen zelf, en naar de ander. Zoals generaties dat ook deden. En de lijnen volgen die je voorvaderen al hebben gevormd is niet in definitie iets slecht. Een levenspad wat je overneemt en doorzet is niet per definitie fout. Niet alles moet een strijd zijn omdat we in alles uniek zijn. Wat goed is is goed. Maar waar het om gaat, is dat we wel zelfbewust hier mee moeten omgaan. Hier inzicht in ontwikkelen! Juist als je dromen heb en daarin succes wilt behalen. Of dat je uit een bepaald patroon wilt bevrijden. Waar je al te lang in vast zit. Want, om het voorbeeld van het springen in een meer, mee verder te gaan. Je kan dit met kracht en doorzettingsvermogen doen, maar wat als er gevaarlijke vissen in zwemmen die je direct gaan beiten Dan kan je wel uit het water gaan en met dezelfde moed weer in het water springen. Maar zal het afloop anders zijn denk je? Ik denk van niet! Het is wel zo dat je het aandurft je moed te gebruiken. Maar als er geen inzicht in is, open staat om juist van het onbekende te leren. Behaal je nooit wat je wilt bereiken. En hoe je mening ook is, je wilt altijd iets bereiken in je leven en natuurlijk met succes. En hoe zeer dit een lastige weg is, dat ligt aan jezelf. En aan niemand anders. Dit betekent niet dat je alles alleen moet doen, hulp nooit moet gaan ervaren. Soms is juist het aandurven van hulp ook een overwinning. Maar hoe je naar jezelf kijkt, en naar de ander. Wees wel bewust van de vaste patronen die in je geankerd zijn. Probeer het dan eens helemaal anders. En zo'n ontwikkeling kan je alleen zelf starten. Begin bij jezelf en niet bij een ander. En dat je vervolgens het niet alleen kan en een ander erbij nodig heb. Is juist een goed vervolg van je innerlijke reis. 

Of het nu een persoonlijke ontwikkeling of verandering is waar je voor gaat. Of dat je een conflict me een ander heb, steeds maar weer. Probeer de moed te vinden om je in de gedachten en overtuiging van een ander te kijken. Wees bewust dat de ander ook zijn waarheid en overtuiging ziet. Wat niet verkeerd hoeft te zijn. Het is nodig om juist jezelf in de ander te kunnen zien. Zodat je samen aan een oplossing kan werken. Of dat je samen beide gedrag herkent en accepteert, in plaatst van in conflicten blijft hangen. Juist in balans brengt is de weg naar innerlijke overwinning. En dan hoef je geen vrienden te worden, en kan ieder zijn eigen weg gaan. Maar dan wel met het juiste respect naar elkaar toe. Respect geven en ook krijgen vormt ook een van de sleutels naar succes in het leven. Want je kan wel hierom gaan vechten. Op een negatieve gewelddadige manier. Omdat van beide kanten geen respect te vinden is. Eindig je die dag als overwinnaar? Of druip je af met schaafwonden, of erger. Dan zal een volgende situatie weer hetzelfde zijn. Maar dan in een andere omgeving met een ander persoon of reden. En nu gaat het alleen maar om een gevecht tussen een of meerdere personen. 

Het aantal voorbeelden wat je over het dagelijks leven kan opnoemen is bijna oneindig. Maar je moet wel voor je hart kiezen en niet voor nagatieve strijd. Moed werkt twee richten uit, altijd. En je wilt toch eindelijk ook kiezen voor balans. Want kiezen voor balans betekent dat je de mogelijkheid krijgt tot het betalen van succes in je leven. Hoe groot of klein het ook is. Het is jouw succes wat je wilt behalen, net zo uniek als het leven uniek is. Strijd is goed, maar met elkaar niet tegen elkaar, want in extreme tegenstellingen blijven. Alleen vanuit je eigen verhaal iets willen zien. En niet naar jezelf willen goed willen luisteren; omdat je ook niet naar een ander goed luistert. Is en blijft een strijd. Tegen elkaar, de ander maar vooral ook met jezelf. Luister naar je eigen hart, dat kent verschillende talen. Begrijp ze. Het leuke ook is dat moed in het Engels en Frans afkomstig komt uit het woord 'cor' wat hart betekent (latijns). En het kan dat je de Engelse en Franse taal niet beheerst, laat staat Latijns. Maar het gevoel, als je je innerlijke moed gaat ontwikkelen. Naar jezelf en de ander. Zal veel essenties aan gevoelens ontwikkelen, omdat moed direct verbonden is met het pad van je hart. En niet alleen deze emoties, al onze emoties.  Want hoe klein of groot de doelen zijn die je wilt, vergeet deze nooit in je leven. 

In de sleur en strijd van alle dag is dat zo gebeurt. Ook als we opeens angst voelen, terwijl angst hoort bij moed. Want moed is dat je over grenzen durft te gaan. En elk onbekend pad zal in een voor jou tot nu toe onbekend pad leiden. Angst hoort bij moed want overwin je angst. Door angst te accepteren in je, zal je moed alleen maar groter worden. Groeit je moed, net als je hart groter wordt, en je zelfbewustzijn. Want angst is het die voelbaar is en als realiteit wordt aangenomen. Maar vaak is de angst de illusie die ervoor zorgt dat je niet de moed krijgt om vooruit te gaan. En dat je grenzen kan overwinnen. Hiermee leren omgaan en begrijpen kan een moeilijke pad zijn, maar dat is voor ieder weer anders. Het is belangrijk om bepaalde gevoelens en emoties te leren begrijpen. Want zit er iets in je wat verwerkt moet worden, of ontdekt. En je doet er niets aan, groeien die niet begrepen emoties. En in die groeien zorgen ze voor andere emoties, die elk weer een ander effect in je leven veroorzaken. En dat dit geen leuke momenten blijf je in die negativiteit. Terwijl alle kleine vervelende dingen afkomstig zijn uit een probleem die doorbroken of overwonnen moet worden. In ieder geval moet het eerst gezien en begrepen worden. Want het kan zijn dat je in een punt van je leven bent gekomen waarin alles tegen zit, en je er niet uitkomt. Dan is het belangrijk dat je begrijpt, welk gevoel en dus verhaal erachter schuilt. Vandaar dat je moed daarvoor moet hebben, angst moet accepteren als proces daarin. En het kan zijn dat je denkt dat je nergens mee zit, het leven gewoon volgt zoals het is. Maar het niet willen zien of erkennen wat in je speelt. Kan ook een vermogen zijn om jezelf in een illusie te laten leven. Geen mens kent zichzelf helemaal, en geen mens heeft geen overwinning te behalen in zijn bestaan.

Elke ontwikkeling begint bij jezelf. Je moet er namelijk voor openstaan en niet weglopen voor de angst en emoties die zich in je laten zien. Maar begin je met jezelf door je bestaande 'veiligheid' structuur los te laten en buiten je veilige omgeving te kijken. Hoef je niet gelijk resultaat te krijgen. Rome is niet in een dag gebouwd, geld nog steeds als een mooie maar vooral duidelijk voorbeeld. Het groeien van je innerlijk zelf en besef ligt aan de persoon. Hou van je sporten loop lekker hard of wat je ding is. Maar sport en probeer gelijk aan jezelf te werken. Wil je niet sporten ga mediteren of doe aan yoga, dit kan ook helpen. Is Persoons afhankelijk natuurlijk, want je houdt ervan of haat het. Zoek je weg wat voor jou het beste past. Desnoods doe je het samen in de vorm van Tai chi. Gelukkig hoef je je niet te schamen dat je iets niet kan. Want hoeveel cursussen in hoeveel vormen en talen op welke gebieden zijn er op bijvoorbeeld YouTube? Oneindig veel dat klopt ja, dus veilig thuis iets proberen te leren. Alleen of met andere is ook goed. En wil je alleen praten met degene die in je kring horen, of juist met een onbekende. Is ook erg handig. Er zijn zoveel mogelijkheden, meer dan ik zelf nu ook weet. Vraag erna of zoek het op. In de Maatschappij of gewoon heerlijk achter je computer, tijdens het serven op Internet. Een reis begint bij jezelf, en kan niemand voor je beginnen, dat alleen jij zelf. Maar ben je op reis, dan hoeft je het niet alleen te doen. Of er voor te schamen en niet aan te beginnen. Het is ook niet erg dat je voor iets kiest en later merkt dat het helemaal niet je ding is. Er zijn zoveel andere mogelijkheden. Vind de moed in je zelf! Dat lijkt soms niet zo mooi voor wat je tegen komt. Maar het zal alleen maar winst geven in je persoonlijke leven. Daarom ben ik blij dat op mijn reis, ik moed ontdekt heb. En daarmee nog zoveel meer.



worldofflove.wol@gmail.com





Reacties

Populaire posts van deze blog

KANKER: Een Epidemie van Stilte en Verwaarlozing

Onze zoektocht

Uitstervend opstand