KANKER: Een Epidemie van Stilte en Verwaarlozing

 

KANKER: Een Epidemie van Stilte en Verwaarlozing

 

In een wereld waarin verkoop en economische belangen hoogtij vieren, lijkt de gezondheid van mensen vaak naar de achtergrond te worden gedrongen. Neem bijvoorbeeld het fenomeen roken. Een gewoonte die miljarden euro's /dollars in het laatje brengt voor de industrie en overheden, terwijl de schadelijke gevolgen ervan worden gebagatelliseerd. Maar waarom worden we niet eerlijk gewaarschuwd voor de verwoestende impact van tabak? 

Roken, een gewoonte die in eerste instantie weinig schadelijk lijkt, kan na verloop van tijd leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder kanker. En het zijn niet alleen rokers die risico lopen; passief roken kan net zo schadelijk zijn. Maar terwijl de focus vaak op roken ligt, negeren we vaak de gevaren die schuilen in ons voedsel.

 Onze voedselvoorziening is doordrenkt met schadelijke stoffen die uiteindelijk kunnen leiden tot kanker. Waarom is kanker de nummer één ziekte in de westerse wereld? Het lijkt erop dat economische belangen en gemak de boventoon voeren, ten koste van onze gezondheid.

 Het roken wordt langzaam uitgebannen, maar nu komt de vleesindustrie onder vuur te liggen. De aandacht verschuift naar vegetarische opties, maar is dit echt uit zorg voor onze gezondheid of zijn economische belangen opnieuw aan het werk?

 Het wordt tijd dat we de stilte doorbreken en onze stem laten horen. We worden geconfronteerd met een epidemie van kanker die niet alleen door roken wordt veroorzaakt, maar ook door ons voedsel en de vervuiling die we dagelijks inademen. Het is hoog tijd dat bedrijven en regeringen verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die ze hebben toegebracht aan de volksgezondheid, allemaal in naam van economische winst.

 We hebben een keuze. Laten we zwijgen en passief toekijken hoe onze gezondheid wordt ondermijnd, of komen we in actie en eisen we verandering? De tijd om te handelen is nu.

 

Enkele feiten over het effect van roken tot ons voedsel


Chemicaliën in Tabaksrook

 

Koolmonoxide

Koolmonoxide wordt geproduceerd tijdens de onvolledige verbranding van tabak, wat ook gebeurt bij het roken van cannabis. Ongeveer vier procent van de rook bestaat uit koolmonoxide, dat zich veel sneller aan rode bloedcellen bindt dan zuurstof. Hierdoor wordt het vermogen van rode bloedcellen om zuurstof te transporteren verminderd, wat direct merkbaar is bij zelfs lichte inspanning.

 Teer

Teer bestaat uit duizenden vaste en vloeibare stoffen, waarvan er ongeveer vierduizend zijn geïdentificeerd in tabaksrook. Teer hecht zich aan het slijmvlies van de luchtwegen en verstopt de trilhaartjes die normaal gesproken vuildeeltjes tegenhouden en naar buiten brengen. Dit leidt tot ontsteking van het slijmvlies en verlamming van de trilhaartjes, waardoor vuil diep in de longen kan doordringen en kan leiden tot kanker.

Nicotine

Nicotine, aanwezig in tabak, heeft een verslavende werking en beïnvloedt het zenuwstelsel. Het verhoogt ook de bloeddruk.

Andere giftige stoffen:

Benzeen: Kankerverwekkend

Nitrosaminen: Kankerverwekkend

Formaldehyde: Veroorzaakt irritatie van de ogen, keel, neus en longen. Langdurige blootstelling kan schadelijk zijn voor de longen, keel, botten en huid en kan leiden tot kanker.

Waterstofcyanide: Veroorzaakt irritatie van het neusslijmvlies, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. In grotere hoeveelheden kan het leiden tot gewichtsverlies en maag-darmproblemen.

Arseen: Zeer giftig

Aceton: Gebruikt in nagellakremover

Ammoniak

Azijnzuur

DDT: Giftig bestrijdingsmiddel

Polonium: Radioactief afval

Waterstofsulfide: Gas dat ruikt naar rotte eieren

Methaan: Gas dat onder andere voorkomt in koeienscheten

 

E-nummers

Kanker, de nummer één ziekte die ons vooral in de westerse wereld treft. En het is niet alleen toe te schrijven aan roken of een ongezonde levensstijl. Nee, het komt vooral door het voedsel dat we dagelijks tot ons moeten nemen, simpelweg omdat we niet kunnen overleven op zonlicht alleen. Maar in onze maatschappij, waarin menselijkheid vaak ondergeschikt is aan economische belangen, worden stoffen aan ons voedsel toegevoegd om het aantrekkelijker te maken in smaak en uiterlijk. Dit verlengt de houdbaarheid en stimuleert de verkoop en consumptie ervan, omdat het voedsel lekkerder smaakt.

Echter, deze verbetering in smaak wordt bereikt door het gebruik van schadelijke toevoegingen. Het lijkt misschien onschuldig om af en toe iets binnen te krijgen, omdat de hoeveelheid gif in één product minimaal is en geen directe schade lijkt aan te richten. Maar wanneer we dit patroon extrapoleren naar vrijwel al ons voedsel, is het effect niet te onderschatten. Deze voortdurende inname van schadelijke stoffen zal niet direct merkbaar zijn, noch meteen te relateren aan gezondheidsklachten, omdat het vaak jaren duurt voordat de effecten merkbaar worden. Kleine klachten worden afgedaan als normale ouderdomsverschijnselen, maar deze kunnen uitgroeien tot ernstigere aandoeningen, waaronder kanker. En dit alles omdat we er collectief voor kiezen om ons voedsel te bewerken met schadelijke middelen om het er beter uit te laten zien voor de verkoop.

 

Hier is een opsomming van enkele schadelijke e-nummers die in voedsel kunnen voorkomen:

 

  • E102 - Tartrazine: Een synthetische gele kleurstof die verband houdt met allergische reacties en hyperactiviteit bij sommige mensen, vooral bij kinderen.
  • E211 - Natriumbenzoaat: Een conserveermiddel dat in verband is gebracht met allergische reacties en astma, vooral wanneer het wordt gecombineerd met bepaalde kleurstoffen.
  • E621 - Mononatriumglutamaat (MSG): Een smaakversterker die in grote hoeveelheden kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en andere symptomen die bekend staan als het "Chinese restaurant syndroom".
  • E950 - Acesulfaam-K: Een kunstmatige zoetstof die in verband is gebracht met mogelijke kankerverwekkende eigenschappen bij dieren.
  • E951 - Aspartaam: Een kunstmatige zoetstof die controversieel is vanwege mogelijke bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid en mogelijke neurologische effecten.
  • E954 - Sacharine: Een kunstmatige zoetstof die in verband is gebracht met mogelijke carcinogene effecten bij dieren, hoewel het bewijs bij mensen minder duidelijk is.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle voedingsmiddelen met deze e-nummers per definitie schadelijk zijn, maar sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor de effecten ervan. Het is altijd verstandig om voedselingrediënten te controleren en bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen.

 VLEES

Familie wat in de vleesindustrie werkt gaf al in het begin aan dat men stoffen gebruikt (men noemde het verf) om vlees een mooie kleur te geven. Omdat vlees van nature een grijsachtige kleur heeft. En het daarom minder verkoopt aan de massa voert men dit uit. Degene die ik erover sprak zat in de biologische sector, wat zogenaamd gezonder is dan normaal vlees. Met het uitzoeken van informatie kwam ik op de term Sulfiet. Wat is Sulfiet zou je zeggen? Nou een paar feiten zal ik benoemen:

Sulfiet

Sulfiet, ook bekend als zwaveldioxide, wordt vaak gebruikt als conserveermiddel in voedsel en dranken vanwege zijn antimicrobiële eigenschappen. Het wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan wijn, gedroogd fruit, sommige groenten en andere voedingsmiddelen om ze langer houdbaar te maken en verkleuring te voorkomen. Hoewel sulfiet over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, kan het bij sommige individuen allergische reacties veroorzaken.

Allergische reacties op sulfiet komen vooral voor bij mensen met astma of gevoelige luchtwegen. Symptomen van een sulfietallergie kunnen zijn: kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, een verstopte neus, huiduitslag of netelroos, buikpijn, misselijkheid en diarree. In zeldzame gevallen kan een ernstige allergische reactie, genaamd anafylaxie, optreden, wat levensbedreigend kan zijn.

Het is belangrijk op te merken dat sulfietgebruik strikt gereguleerd is in voedselproducten en dat de meeste mensen geen enkel probleem zullen ondervinden bij het consumeren van voedsel dat sulfiet bevat. Als je echter astma hebt of gevoelig bent voor sulfiet, is het verstandig om voedseletiketten te controleren en voedsel met sulfiet te vermijden of met je arts te bespreken hoe je hiermee om moet gaan.

Sulfiet, mag je het in bijvoorbeeld vlees verwerken?

In de Europese Unie is het gebruik van sulfiet als additief in vers vlees niet toegestaan. Dit betekent dat het niet is toegestaan om sulfiet toe te voegen aan rauw vlees of vleesproducten die niet zijn voorverpakt en niet onmiddellijk worden verkocht na verpakking. Het gebruik van sulfiet in vlees wordt voornamelijk beperkt tot verwerkte vleesproducten, zoals bepaalde vleeswaren en bewerkte vleesproducten.

Het doel van deze beperking is om de consument te beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico's en allergische reacties, vooral omdat sulfiet allergische reacties kan veroorzaken bij sommige mensen, zoals eerder vermeld. Bovendien kan het toevoegen van sulfiet aan vers vlees misleidend zijn omdat het de versheid kan maskeren.

Dus samenvattend, sulfiet mag niet worden toegevoegd aan vers vlees dat niet onmiddellijk wordt verkocht, maar het kan worden gebruikt in bepaalde verwerkte vleesproducten, mits het voldoet aan de wettelijke voorschriften en etiketteringsvereisten.

FEIT

  • 2019, De Nederlandse Voelsel-en Warenautoriteit , die de kwaliteit en veiligheid van het voedsel in ons land controleert, heeft onlangs de helft van de geïnspecteerd slagerijen een boete gegeven omdat ze sulfiet in hun vlees verwerken. De slagers gebruiken deze stof om hun vleeswaar een mooiere rode kleur te geven.
  • Aan vleeswaren zoals spek salami en ham wordt ook vaak nitraat toegevoegd. Deze stof zit van nature in groeten en fruit. Nitraat kan door het lichaam omgezet worden in nitriet; een stof die schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
  • Zuivelproducten zijn rijk aan cholesterol en verzadigde vetten, die zich ophopen in het lichaam, slagaders verstoppen en het hart ervan weerhouden goed te werken.
  • Door de bewerking van vlees kunnen kankerverwekkende stoffen  (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam wat tot kanker kan leiden.
  • Hoge consumptie van rood vlees wordt in verband gebracht met kanker, hartaandoeningen, obesitas. Industriële veeteelt is een belangrijke bron van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers.
  • Kaas heeft een hogere klimaatbelasting dan eieren en is ongeveer even milieubelastend als kippen of varkensvlees. Dat komt doordat 1 kilo kaas 6 tot 10 liter melk kost op te maken. De klimaatimpact van vleesvervangers van zuivel kun je ook vergelijken met kip en varkensvlees.
  • Uit een studie van de universiteit van Oxford blijkt dat zelfs een sneetje spek per dag eten het risico op darmkanker al aanzienlijk verhoogt. Verwerkte vleeswaren en rood vlees staan al langer op de lijst van kankerverwekkende stoffen, maar nooit eerder was het verdict zo extreem (17 april 2019).

 Een Oproep tot Bewustzijn en Verandering

In onze samenleving groeit de kennis over de ware impact van gewoontes zoals roken gestaag. Maar laten we niet vergeten dat degenen die deze informatie hadden, inclusief de overheid, al vroeg op de hoogte waren van de schadelijke effecten. Toch werd er in stilte toegestaan om economische redenen. Maar economie alleen mag niet de maatstaf zijn. Laten we bewuster met onszelf omgaan en streven naar een leven dat niet alleen prettig en mooi is, maar vooral gezond.

 Ziekte, of het nu leidt tot een worsteling of een wonderbaarlijke genezing, is een natuurlijk onderdeel van het leven. Echter, in deze door de mens gemaakte samenleving moeten we een einde maken aan de kunstmatigheid. Economie is van belang, maar menselijkheid is net zo cruciaal. Laten we stoppen met het zien van verschillen als bedreigingen, maar juist als bronnen van kracht. Samen kunnen we op een hoger niveau bestaan en de wereld vormgeven.

 De wereld behoort niet toe aan regeringen of individuen, maar aan ons allemaal. Als we niet tevreden zijn met de koers die wordt gevaren, moeten we samen actie ondernemen. Laten we ons bewust worden van de kracht van diversiteit en de invloed van genotsmiddelen en voedseladditieven die kunnen leiden tot ernstige ziektes zoals kanker.

 Het is tijd voor verandering. Laten we gezamenlijk afspraken maken en het systeem herzien om menselijkheid voor iedereen weer een kans te geven. De eerste stap begint bij bewustwording van onszelf en onze omgeving. Laten we elkaar naderen met begrip en empathie. Zelfbewustzijn is de sleutel. Heb je al eens echt goed naar de wereld om ons heen gekeken? Laten we samen streven naar een wereld waarin gezondheid en welzijn voorop staan.













 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Uitstervend opstand

Onze zoektocht