Ik kan het niet alleen (XVII)

         Ik kan het niet alleen (XVII)

Als ik verder loop tijdens mijn reis bekijk ik de wereld. Het is en blijft een wonder, de wereld waar we op mogen bestaan. Ik ben toch niet de enige die zo denkt, vraag ik me soms af. Maar dan herinner ik me weer de korte berichten op het journaal. Of een kop in een krant, van mensen die ook de waarde zien van de wereld waar we op mogen leven. Hoe kostbaar het is en hoe makkelijk omkeerbaar de vernietiging is van alles. En als we dan op de klok van het leven bekijken zien we dat het bijna niet meer te vermijden is. 

De waardering die je voor deze wereld voelt, de schoonheid ervaart. Moet ook naar binnen gericht worden, tot jezelf. Want het uiterlijke is direct verbonden met het innerlijke. Net zoals het bekende gezegde dat het kleinste der kleinste overeen komt met het grootste der grootste. Oftewel Marco kosmos versus microkosmos. Een hoop overtuigingen zijn dan ook biologisch en/of natuurkundig in te delen. Maar worden heden tegen dage als zweverig beschouwd. Of het tegenover gestelde, dat het spiritueel is en dat dit een levenswijze is die verder weg van technologie en wetenschap moet zijn. Dat we een met de natuur moeten zijn en dus ver weg moeten blijven van de moderne maatschappij. 

Kijk om terug te komen op respect naar de wereld, eist dan ook respect naar jezelf toe! Want wat ik zojuist zei, is dat liefde, respect en waardering voor je eigen bestaan en 'wezen' hoog moet houden. Hoe kan je liefde voor de wereld voelen, verandering eisen. Terwijl niet die liefde en respect naar jezelf gericht is. Natuurlijk kan je dit ook andersom benoemen. Dat je liefde en respect voor jezelf heb, maar niet voor de wereld. Daar gewoon geen respect voor heb. Terwijl je daarmee onbedoeld ook geen respect voor je eigen creëert. En hoe kan je succes en rijkdom (op diverse manieren aan te nemen) voor jezelf behalen als je niet aan beide kanten (innerlijk versus uiterlijk) het in balans houdt. En net als de tegenstellingen die bij elkaar horen, maar in balans gebracht moeten worden. En niet alleen als donker en licht kunnen worden geschouwd. Omdat de variatie oneindig is.

In die zin  is er ook variatie waarin je wel respect en liefde voor jezelf toont. En dit ook naar de wereld. Maar niet naar de mensheid, omdat je de daden die de mensheid veroorzaakt, met oorlogen en vernietiging, niet kan accepteren. Omdat je haat dat er in de wereld 'kunstmatige' verschillen blijven bestaan. Omdat je haat dat er 'kunstmatig' groepen blijven bestaan tegen over elkaar. Terwijl iedereen in basis gelijk heeft, maar alleen balans, dus naar elkaar toe gaan, een blijvende oplossing kan geven. 

En dat je regeringen en koningschappen haat omdat ze enerzijds liefde en respect als woorden naar de wereld verkondigen. Terwijl hun daden uiten in eigen belang en macht, ten kosten van alles. Maar hoe kan je die mensheid haten? En tegelijk een betere wereld willen? Door de mensen die je haat met haat te bestrijden? Dat helpt toch niet! Dat is nooit een oplossing, dat moeten we inmiddels nu wel door hebben. En met woorden als liefde en respect praten, maar met daden in haat en macht handelen is niet alleen iets wat regeringen doen. Ook geloof gemeenschappen doen dat elke dag. Regeringen en geloofgemeenschappen zijn gemaakt door mensen. Natuurlijk hebben we regeringen hard nodig, omdat niet iedereen de massa wilt aansturen. En kunnen diverse geloven mensen samen doen brengen. Maar haat en oorlog, is er alleen omdat wij dat allemaal accepteren. En niet alleen de haat en de oorlog, maar juist de machthebbers die dat aansturen. Want verantwoordelijk dat zijn we allemaal, wij zijn het systeem! En dat is ook een kwestie van bewuster worden.  

Dat we bewuster moeten worden is geen schande,  dat is onze natuurlijke groei. Want wat we classificeren als zweverig gedoe, of spiritueel. Is een 'wiskundige' som waar het bestaan uit bestaat. Maar waar we ons niet van bewust zijn. Dus mankeer je iets, maar kan het volgens de wetenschap van vandaag niet. Geef niet op als je overtuigd bent van wel. Want de huidige wetenschap, onze waarheden, zijn gericht op het geen we nu kunnen waarnemen. Of dit nu met onze ogen zijn of allerlei wetenschappelijke instrumenten. Het is en blijft een beperking, want degene wat we inzichtelijk hebben blijft beperkt, want is er meer achter de 'horizon'  waar we nu bewust van zijn. En overtuigd zijn van dat datgene wat je nu kan zien of meten, dat dit de totale werkelijkheid is, en niets meer, dat is een illusie. Dan beperkt je jezelf juist. Dit is het lopen in de spreekwoordelijke cirkels. Waarin er geen vooruitgang is. En dat is geen schande, maar is een keuze die gemaakt kan worden. Het is alleen de vraag of je meer wilt bereiken dan je nu voor mogelijkheid heb. 

Of het nu individueel is of in groepsverband, of de gehele mensheid. Dat maakt niet uit, want is er een licht dan komen er meerdere. Groei in bewustzijn begint met vaak met een lichtpunt, die de rest aansteekt. En om verder te gaan in de oneindige variaties en tegenstellingen. Haat, oorlog, machtwellust. Het blijven in extreme tegenstellingen. Niet tot elkaar willen komen, maar voor de strijd blijven kiezen. Waarin strijd positief uitgevoerd kan worden, maar in dit geval alleen vernietiging zorgt. Is een onderwerp waar me allemaal bewuster van moeten worden. Natuurlijk is het moeilijk, kiezen voor respect naar je eigen hart, de wereld en de mensheid als geheel. En toch strijden voor balans en veranderingen. Maar dat is toch een pad waar we op moeten willen lopen als we vooruitgang willen. Het accepteren van tegenstellingen die samen een eenheid kunnen vormen, apart nooit. Want helpen de acties nu? Het wordt alleen erger en de mensen die er wat aan doen worden even in het licht getoond. Zodat het later vergeten wordt door de massa. Terwijl ze er wel zijn,  maar worden uitgesloten uit de maatschappij. Net als zoveel andere groeperingen. En wat uitgesloten wordt door de maatschappij. Dat wordt niet getoond op het journaal of in kranten. Ja wellicht ergens op het internet, maar wordt wel gevonden? In ieder geval niet meer in ons hart. Maar de overwinningen die we met zijn alle willen, of zelfs moeten, behalen. Tegen de ellende van haat en oorlogen in totaal. Is geen weg die voorkomen kan worden. Het is zelfs een onderdeel van het levensplan waar we allemaal in zijn ontstaan. Omdat we alleen als we bewust worden van extreme tegenstellingen. Dan pas bewust worden dat we alleen vooruitgang krijgen als we nader tot elkaar komen. Alles in eenheid bij elkaar hoort in balans in plaats van apart. Tegen elkaar. 

Als we dan het leerproces doormaken, en gaan begrijpen. Dan is deze les geleerd, hebben we ons zelfbewustzijn laten groeien. Kunnen we ontsnappen uit onze zelfgemaakte levens cirkel en eindelijk vooruit gaan. Want dit blijven lopen in cirkels is ook dezelfde les. En hoe lang deze les duurt, dat ligt aan ons zelf. Want wij allemaal hebben zelf die keuzen. Vrijheid van mening en vrijheid van hoe je wilt leven is een aangeboren recht! Ondanks dat dit op veel plaatsen in de wereld niet (meer) mogelijk is. 

Wijsheid is op veel plaatsen te vinden, ook in tegenstellingen. Net zoals moed verbonden is met angst. Juist angst nodig heeft en toegelaten moet worden als je moed wilt ontwikkelen. Moed is verbonden als betekenis met het hart. En het volgen van moed is juist ook de groei van je eigen hart, en daar hoort angst ook bij als onderdeel. Dit is een makkelijk te begrijpen levensprincipe. Net zo makkelijk om gewoon een keer in tegenstellingen te denken. Je bent van iets overtuigd, maar wat is het tegenover gestelde daarvan? En is er een tegenstelling of zijn dit er meerdere? Probeer die op een rij te krijgen, dat het geheel inzichtelijk is, Desnoods schrijf je het op papier of type je het in een programma op de computer. Wat voor jezelf het beste werkt. En als volgende stap doe je 'net' alsof je voor een van de tegenstellingen bent. En als het er meerdere zijn doorloop je deze allemaal. Daarna als je met je gevoel daar\voor bent, ook al is het niet echt. Probeer dan de redenen te verzinnen waarom die overtuigingen haaks staan op die van jouw. Maar ga dan ook als volgende stap onderzoeken waar er een verbindende factor in zit. Dit kan je starten met een mening, onderwerp waar je mee zit. Maar natuurlijk heb je er meerdere die je allemaal kan doorlopen. En dit hoeft niet op een dag, de tijd bepaal jezelf. Maar door tegenstellingen te begrijpen, begrijp je niet alleen jezelf. Maar ook andere die haaks staan op jouw principes. Als je jezelf en de ander begrijp kan je tot elkaar komen. Want als je verandering wilt in de wereld is liefde en respect nodig aan beide kanten. Maar ook verbinding om in een balans blijvende oplossingen te vinden. 

En zo kan er van alle kanten van de verschillende groeperingen toenadering gevonden worden. Door eerst elkaar te begrijpen. Op die manier kan ook wegen gezocht worden je niet vergeten wordt en buiten het systeem geplaatst wordt. Individueel of in groepsverband. Want tot nu toe heeft de weg waar we op lopen wel telkens dit als resultaat. Buiten het systeem gezet worden, dat je wordt vergeten. Zodat juist die groeperingen die kieze voor haat en macht blijven bestaan. Maar dit is onze keuze. 

Persoonlijke groei is belangrijk in het leven, maar natuurlijk hoeft niet elke stap in je leven diep over nagedacht te worden. Genieten is ook belangrijk, dat je aan je leven bouwt zoals je het zelf wilt. Maar dit zelf willen, of het kunnen bereiken of niet, ligt aan zoveel factoren gebonden. Dat het nodig is dat we ons gemeenschappelijk bewustzijn trainen om bewuster te worden. Om juist op een dag echt te kunnen genieten. Zodat je je leven kan leiden zoals je dat echt zelf wilt. En dat je daar voor de mogelijkheden ook geboden wordt. En nu in de zon heerlijk dromen of fantaseren. In je eigen tuin of op vakantie of gewoon een dagje weg. Waarin je in de realiteit van de dag leeft. Of je fantasie gebruikt is niet erg of je voor te schamen. Dit is ook een tegenstelling die nodig is. 

Ik loop nu verder op mijn persoonlijke reis waarin je met me mee loopt, Ik geniet van de zon en de natuur om me geen. Ik ben een koffie genieter, dus zo op een bankje bij een café ga ik daar heerlijk van genieten om even lekker te rusten. Voordat ik verder gaat. Want zit je midden in het leven, en wordt je tijd met verplichtingen in beslag genomen. Zijn zulke momenten belangrijk, voor ieder mens. Waarin je heerlijk weer aan die tijd van vroeger kan denken. Toen je nog midden in je jeugd was.



       worldofflove.wol@gmail.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

KANKER: Een Epidemie van Stilte en Verwaarlozing

Onze zoektocht

Uitstervend opstand