Het ' Sjors en Sjimmie' effect


 Het ' Sjors en Sjimmie' effect

Enige tijd geleden in een discussie met een bekende waarin opeens vaak de zinnen naar voren kwamen als "Ja maar jullie zien ons..." en "Ik heb...maar jullie...wij". En ga maar door. De kern van de discussie was dat hij qua huiskleur donker is en ik blank (met een Italiaanse gloed). Ik moest ook even verbaasd nadenken later over waar het qua discussie naar toe ging. Hij is donker, in de zin dat zijn huids kleur donker is. En ook zijn afkomst en daarmee de kijk op de wereld. Deze 'kijk op de wereld' wordt gevormd door waar je ter wereld geboren wordt. En de kijk naar de wereld in vergeleken met je eigen leefsysteem. In vergelijking met die op wereld niveau. Mijn kijk is dat de kleur en samenstelling van ons huid verschilt. Maar dat we in ieder geval allemaal mensen zijn. Dat verschillen juist een kans zijn om in een positieve groei vooruit te kunnen komen samen. Waarin je alleen, of met je eigen 'soort' niet vooruit komt. Of in ieder geval niet het volledig potentieel gebruikt. Iets vinden en iets uitstralen zijn wel nu twee verschillende manieren hoe je jezelf in de wereld weg zet. En ook hoe je door andere bekeken wordt. In realistische zin, maar vaak ook juist vol met oordelen. Die de kijk op alles al heeft gevormd. 

Dit hebben wij allemaal, ook ik. Want hoe open ik ook bent naar het leven op zich. En in Ras en Cultuur geen verschillen ziet in Klasse en Waardering. Ik heb toch meegedaan met de opmerkingen als kind over andere mensen. En later toen ik groter werd in de Politiek mijn weg en mening zoeken. Met verschillen qua meningen over alles en iedereen. Bijvoorbeeld over al die asielzoekers die het land kapot maken. Of de Arabieren die het land onveilig maken. En onze kinderen die niet veilig zijn door verkrachting en geweld door donkere mensen. Als je overal om je heen in het nieuws en geweld blijft horen. En dat woningnood steeds hoger wordt. Maar het eigen volk niet geholpen wordt, ja tegen de hoofdprijs. Terwijl  'gelukszoekers' van elders wel alles voor elkaar krijgen, en vaak ook gratis. Met als dank criminaliteit in het land, ja dan ga je op je achterste poten staan! En doe je je best om vooral in de eigen kringen je stem te laten horen. Waar je het allemaal niet mee eens bent. En dit soort gevoelens blijven vaak ook alleen in de eigen kringen, als ze al niet in je eigen denken verstopt blijven. Ver weg in je achter de glimlach van je eigen leven. Terwijl de vasthoudende verstopte woede eens zijn prijs gaat halen, en het dan te laat zal zijn voor een herstel. Dit is hoe het vaak gaat, bij ons allemaal.

Als kind groei je op om tot volwassenheid te komen. Je vormt groepen waarin je jezelf kan vinden, en keert tegen andere. Waar je het niet mee eens bent, of gewoon niks mee heb. Dat is een normaal proces van kind naar volwassenheid. Ook dat je meegroeit in de taal en mening van alledag. En daarin ook de 'humor' vind en gebruikt. Ja als kind grapte ik ook mee over andere Culturen. En als jong volwassene ging ik in de Politiek van eerst links naar rechts. Want bij het ervaren van alles in het land dan kan gewoon niet naar mijn idee verder gaan. Dat mensen van kinds af aan in groepen gaan is een normaal proces. Waar het in het hele leven vaak in ontbreekt, is de groei van zelfbesef en het bewustvermogen om alles in een groter verband te zien. Grappen maken over verschil in culturen en uiterlijke als kind is onschuldig. Maar in mijn hart zag ik geen verschil in niets en niemand. En toch zonder zelfbesef maakt je in het dagelijks leven gebruik van opmerkingen die juist over verschillen gaan. En als het als kind onschuldig is, wordt het als jongvolwassen en volwassenheid steeds sterker naar voren gebracht in de achterliggende emotie. Dat gaat dan ook over de gelukszoekers tot de echte slachtoffers die voor hun leven moeten vluchten. Ook hierin ligt een zelfbesef wat achter blijft in het denken. Iedereen zoekt geluk in zijn leven, en iedereen wil vrijheid en een beter bestaan. Maar waar is het besef als je hulp krijgt aangeboden. En als dank de criminaliteit in gaat? Hoe kom je dan over naar de ander? En waar is het besef als je vol haat daardoor naar die gelukszoekers kijkt. Terwijler ook de echte slachtoffers voor je staan. Die wel hebben vluchten voor hun leven, met de dood op hun hielen. Waarin alles is kwijt geraakt.  Dit is alleen groei in wederzijdse haat. Waarin zelfbesef en besef tot elkaar alleen maar minder zal worden. En tot haat zal overgaan. Want als kind is het een goede ontwikkeling om in een groep te gaan. Aan een kant van de maatschappij, waarin je met gelijken persoon dezelfde mening draagt. Maar als volwassen persoon moeten de grenzen van die groepen vele malen groter zijn. Dan de grenzen die je als klein kind heb toegekend. 

Want het klopt, we moeten mensen helpen want wij zijn een ras. Als mensheid kunnen we alleen vooruit gaan als we samen tot elkaar komen. Maar tegelijk moeten we ook rekening houden dat de mensen in je eigen omgeving daar niet het dupe van raken. Dat doet het nu wel en heeft als gevolg dat we alleen maar haat in ons hart voeden. Zelfbesef, Maatschappelijk besef en besef op wereld niveau blijft achter. En lijkt soms als we een blind paard functioneren. Alsof we niet in de realiteit leven, maar in een aflevering van Sjors en Sjimmie en de rebellenclub. Want we moeten mensen helpen. Want we zijn een mensheid. Hebben een wereld. Tegelijk moet het leven op lokaal niveau niet het slachtoffer worden. Dat doet het nu wel, met vervreemding tot elkaar als gevolg. Of we nu kind of volwassen zijn. Of we nu een normale baan hebben of zelfs een eigen organisatie. Politiek van juist actievoerder op alles. We blijven dezelfde 'groep grens' hanteren die we als kind aangenomen hebben. We kijken niet langer dan ons neus lang is, hoe belangrijk je ook denkt te zijn. We uitte ons alleen maar in termen die we aangeleerd hebben. Terwijl in je hart vaak je overtuiging anders is, of zelfs afwijkt, in vergelijking met je levenshouding. We krijgen als kind systemen door hoe we kunnen leren, maar we leren haast nooit om ons eigen hart te verstaan. En om zelf te kijken naar alles om ons heen. Want alles om ons heen kan niet individueel opgelost worden. Of het nu een persoon is, of een groep. Tot een land of vereniging van landen te samen onder een vlag. We blijven vast zitten in ons 'kind denken'! Want mensen in de wereld helpen, maar tegelijk het eigen volk. Hoe? Dat kan alleen op wereld niveau, omdat de oorzaak daar ook ligt. De macht die geloofsgemeenschappen gebruiken, de macht die regeringen gebruiken, de macht die koningshuizen gebruiken. Het wordt alleen toegepast voor de doelstellingen die in je eigen kleine groep zijn vast gelegd. Omdat van klein tot groot ons zelfbesef bewerkt is. Omdat we nooit hebben geleerd ons zelfbesef op een goede eigen unieke manier te ontwikkelen. 

Ook al bestaat er een God. Deze maakt geen geloven of schrijft boeken en bepaald daarmee leef regels. Dat doen alleen wij. En ook al zijn er regeringen die zich inzetten voor de maatschappij. Problemen op wereld niveau kun je nooit zelf als land oplossen. Maar we verkiezen de verschillende kleine groepjes liever, dan het lef te nemen over grenzen heen te stappen. En te leren zien, de echte oplossingen op wereld niveau. Want als we zo door gaan met alles is er geen wereld niveau meer omdat de weg die wij allemaal kiezen. De weg naar dood en verderf is. Omdat we als kind elkaar anders zien. En omdat we al volwassen persoon uiteindelijk voor het eigen gewin gaan. Hoe mooi de woorden en bedoelingen vertaald worden. Het is een economisch systeem wat we gevormd hebben en waarin we willen groeien. Omdat dat de enige weg is die we aangeleerd hebben als kind. 

Als volwassen persoon weet ik dat het leven waar we in zitten, je niet direct grote veranderingen in kan creëren. Of dat zou willen veroorzaken. Het gaan stap voor stap en te snel zou je ook niet willen. Als ik kijk in mijn leven dan ben ik wel voor Economische groei. Want we willen met zijn alle vooruit gaan. Dat is ons aard, daardoor zijn we van grotbewoners de reis begonnen tot waar we nu met zijn alle zijn. Maar nu worden Organisaties met vaak miljarden belasting voordelen gespekt. En als het naar de maatschappij terug gaan is dat alleen maar fijn, als groei in banen en welvaart toeneemt. Maar dat doet het niet! Tegelijk moet de gewone werkende burger steeds meer belasting betalen. In Nederland is dat vaak belasting op belasting op belasting. Als het zo door gaat, gaat de werkende middenklasse een uitstervend soort worden. Waarin straks alleen te rijke mensen bestaan, die alles bepalen. Naast te arme mensen die geen keuze meer hebben Het economisch stelsel moet transparant worden en op een eerlijke manier worden herverdeeld. En een van de eerste en meest simpele stappen is het stop zetten van belasting over vakantie geld. Geen belasting over vakantie geld zal een positieve effect geven op de toestand van deze arbeiders. Het geld zal in de economie met uitgaven terug komen. En dat weer bij de vooral kleinere organisaties. En niet bij de Elite van vandaag die alles bewaren en vaak met vage constructies weg trekken van juist de maatschappij die moet groeien. Ik zeg geen nee tegen belasting, ik zeg niet dat alles gratis moet zijn voor iedereen. Er mogen verschillen zijn in rijkdom. Want dat is of de keuze die je zelf mag maken in je leven. Of juist de uitdaging die je aan wilt nemen in het leven want de zin ervan op een goede manier zal voeden.

Het laten groeien van een Maatschappij door economie bekent niet dat de zwakste het onderspit moet blijven delven zonder kansen. Betekend ook niet dat de rijkste der rijkste elk mens moeten helpen. Door hun rijkdom gratis weg te geven. Maar het bekent ook niet dat de werkende middenklasser belasting op belasting op belasting moeten blijven betalen. Dit lijkt weer een aflevering van Sjors en Sjimmie en de rebellenclub deel zoveel. Het moet eerlijker verdeeld worden. Als start 2024 geen belasting over vakantiegeld. Dat kun je financieren door minder subsidie en hulp aan de grote organisaties te geven. Bedoel wie heeft niet gehoord over de winst van de Shell die steeds hoger wordt. Weet je ook hoeveel voordelen ze op belastingen krijgen? Bezinne alles blijft stijgen, wie wordt er beter van? De maatschappij of de paar aandeelhouders? Om maar een voorbeeld te geven.

Als je het er mee eens bent stuur mij een mail, via het contact formulier of rechtstreeks, jouw mening of verhaal. Maar ook als je het er niet mee eens bent. Ik kan wel denken dat ik zelfbewust naar dit onderwerp kijkt, maar ik accepteert dat dat niet altijd hoeft te zijn. Dat ik kan leren van andere meningen, hoe zwaar soms misschien ook. Alle voor en tegen meningen zal ik in een nieuwe blog later vermelden in een deel 2. Wie durft en wil dit met mij delen? Laten we vooruit gaan en niet blijven hangen in het Sjors en Sjimmie effect. Want mensen zijn we allemaal. 


worldofflove.wol@gmail.com


Reacties

Populaire posts van deze blog

KANKER: Een Epidemie van Stilte en Verwaarlozing

Onze zoektocht

Uitstervend opstand