Toelichting Blog(s) over Kanker en meer

Morivatie Blog over Kankér

In de schaduw van een nog steeds levende kanker, heb ik mijn gedachten uitgestort in twee blogs. Ondanks de overvloed aan informatie lijkt het niet diep geworteld te zijn in veel harten, noch in het politieke landschap van ons land. En toch worden veel van de uitdagingen veroorzaakt door onze eigen dagelijkse keuzes.

Economische belangen

Een korte samenvatting over mijn twee laatste blogs, en daarna meer. Beginnend bij onze wereld, die van ons allemaal. In een wereld waar economische belangen vaak de overhand hebben, wordt de gezondheid van mensen vaak over het hoofd gezien. Roken, een lucratieve gewoonte voor de industrie en overheden, blijft schadelijke gevolgen minimaliseren. Maar waarom worden we niet eerlijk gewaarschuwd voor de verwoestende impact van tabak?

Roken lijkt aanvankelijk onschadelijk, maar kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Zelfs passief roken brengt risico's met zich mee. Maar terwijl roken veel aandacht krijgt, negeren we vaak de gevaren van ons voedsel.

Onze voedselvoorziening zit vol schadelijke stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Waarom is kanker de belangrijkste ziekte in de westerse wereld? Economische belangen en gemak lijken belangrijker dan gezondheid.

Terwijl roken langzaam wordt teruggedrongen, staat nu de vleesindustrie onder vuur. Maar gebeurt dit uit zorg voor gezondheid of vanwege economische belangen?

Het is tijd om onze stem te laten horen. Een epidemie van kanker, veroorzaakt door roken, ons voedsel en vervuiling, vraagt ​​om verantwoordelijkheid van bedrijven en regeringen voor de schade aan de volksgezondheid in naam van economische winst.

We hebben een keuze: zwijgen en passief blijven, of actie ondernemen voor verandering. De tijd om te handelen is nu.

In ons streven naar gezondheid en welzijn is het cruciaal om bewuste keuzes te maken, zelfs in alledaagse zaken zoals make-up en drankkeuzes. Het is belangrijk om te onthouden dat kleine veranderingen in onze dagelijkse gewoonten een grote impact kunnen hebben op onze algehele gezondheid. Door bewust te zijn van de mogelijke risico's en weloverwogen keuzes te maken, kunnen we actief werken aan het beschermen en bevorderen van ons welzijn op de lange termijn.

Tranendal

De zorg weeft zich als een levenslijn door de diepten van ons hart en de gangen van ons verstand. 

Het is een verbond, als een huwelijk doordrenkt met zakelijke verplichtingen, maar ook doordrenkt van de vreugde die het brengt. 

Haar ware kracht wordt onthuld in haar dienstbaarheid aan de mensheid, in al haar behoeften, waarbij elke daad van zorg de grootsheid van onze prestaties weerspiegelt. 

Met liefde en strijd hebben we obstakels overwonnen, maar soms nog steeds dwalen we allen in een onzichtbaar tranendal.

Nederlandse Zorgverzekeringswet

Als je ziek wordt, staat de Nederlandse Zorgverzekeringswet paraat om je te ondersteunen. Ikzelf ben inmiddels 51 jaar oud en heb heel wat veranderingen gezien op dit gebied. Of het nu komt door een tekort aan personeel of door de groeiende kosten in verhouding tot het toenemend aantal mensen dat zorg nodig heeft, blijft voor mij een vraagteken. Hoewel onze zorg tot de beste ter wereld behoort, ontbreekt het vaak aan menselijkheid en wordt alles beïnvloed door het economisch systeem. Dat is althans mijn ervaring. Als het anders is, hoor ik het graag. Maar ik ben dieper ingegaan op wat anderen te vertellen hebben over de zorg in het algemeen.

Kritiek op de Nederlandse Zorgverzekeringswet: Een Diepgaande Analyse

Sinds de invoering van de Nederlandse Zorgverzekeringswet heeft het systeem verschillende vormen van kritiek gekregen. Laten we enkele van de belangrijkste punten van zorg eens nader bekijken:

1. Risicoselectie: Een punt van zorg dat regelmatig naar voren komt, is de potentie voor risicoselectie door zorgverzekeraars. Er zijn bezorgdheden geuit dat zorgverzekeraars de neiging hebben om gezondere verzekerden te verkiezen boven ongezondere, wat kan resulteren in een ongelijke toegang tot zorg voor verschillende groepen.

2. Prijsconcurrentie boven kwaliteit: Een ander kritiekpunt betreft de focus van zorgverzekeraars op prijsconcurrentie ten koste van kwaliteit. Dit kan mogelijk de kwaliteit van de zorg beïnvloeden, terwijl het de keuzemogelijkheden van patiënten kan beperken.

3. Gebrek aan transparantie: Het gebrek aan transparantie in de tarieven en contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders is een bron van zorg gebleken. Dit maakt het moeilijk om de effecten van deze afspraken op de zorgkwaliteit te beoordelen, wat bijdraagt aan de algemene onzekerheid over het systeem.

4. Verschuiving van collectieve naar individuele kosten: Ten slotte hebben maatregelen zoals het verhogen van de eigen bijdrage geleid tot een verschuiving van collectieve naar individuele kosten. Dit kan leiden tot het vermijden van zorg door mensen die het financieel moeilijk hebben, met potentiële negatieve gevolgen voor de volksgezondheid.

Deze kritieken benadrukken de complexiteit en uitdagingen van het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel. Het is duidelijk dat er voortdurende evaluatie en aanpassing nodig is om te zorgen voor een eerlijke, toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg voor alle burgers.

Liefde voor het bestaan

In de dans van het bestaan, zijn Weten en Zien als twee trouwe metgezellen, verbonden voor altijd. 

Samen met Begrijpen en Inzicht vormen ze een onverbrekelijke band, gekoesterd door het leven zelf. 

Bij elke stap die we zetten, worden we geconfronteerd met uitdagingen, vooral op momenten waarop verandering noodzakelijk is, waar het systeem vraagt om aanpassing. 

Maar vaak tasten we in het duister, niet wetend hoe, en dat is de ware beproeving van liefde voor het bestaan.


De Zorgverzekeringswet (Zvw)

De Zorgverzekeringswet (Zvw) werd ooit geprezen als een instrument dat de gezondheidszorg beter, goedkoper en toegankelijker zou maken voor iedereen. Tien jaar na de invoering lijkt de groei van de zorgkosten inderdaad af te zwakken, maar de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg staan onder druk.

Bij de ontwikkeling van de Zvw werd uitvoerig stilgestaan bij de mogelijke risico's van een grotere rol voor zorgverzekeraars, met name de angst voor risicoselectie en prijsconcurrentie boven kwaliteit. Wat heeft de Zvw ons werkelijk opgeleverd?

Hoewel zorgverzekeraars formeel aan de wet voldoen, vinden sommigen slimme manieren om deze te omzeilen, zoals subtiele verschillen in polissen die gebaseerd zijn op gezondheidsrisico's. Deze praktijken ondermijnen de gelijkheid van toegang tot zorg.

Daarnaast ligt de focus van zorgverzekeraars steeds meer op kostenbeheersing, soms ten koste van de zorgkwaliteit en toegankelijkheid. Het gebrek aan transparantie over tarieven en contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders bemoeilijkt het beoordelen van deze praktijken.

De Zvw heeft weliswaar enige vooruitgang geboekt in het beperken van de stijging van zorgkosten, maar de verschuiving van collectieve naar individuele kosten, zoals het verhogen van de eigen bijdrage, kan leiden tot het vermijden van zorg door mensen die het nodig hebben. Dit roept vragen op over de wenselijkheid en langetermijneffecten van dergelijke maatregelen.

Kortom, de resultaten van tien jaar Zvw zijn gemengd. Hoewel het de groei van zorgkosten heeft afgezwakt, heeft het ook geleid tot praktijken die de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg kunnen ondermijnen. Het is essentieel om kritisch te blijven kijken naar de effecten van de Zvw en te streven naar een gezondheidszorgsysteem dat echt voldoet aan de behoeften van alle burgers.

Systeem

In elk van ons leeft het Systeem,

Een stem die ons begeleidt, onze dromen en wensen leidt.

De kwaliteit van ons bestaan, in onze handen gelegd,

Met de vrijheid om te kiezen, hoe we verder gaan.

Van voedsel doordrenkt met kankerverwekkende stoffen,

Tot dromen van een wereld, gereinigd en zonder pijn.

Willen we alles zien en ervoor strijden,

Of zwijgen we liever, weg van de realiteit?

Uiteindelijk is deze wereld van ons allemaal,

Elke keuze, elke daad, heeft zijn gevolgen.

Laten we onze stemmen verheffen,

Voor een toekomst die straalt, voor ons allemaal.

Naar aanleiding van:

Link artikel 1

Link artikel 2


Veel liefs en een goede gezondheid 


https://www.youtube.com/@w.o.l.1332


worldofflove.wol@gmail.com


https://www.worldofflove.nl/


Hoofdpagina BLOG





Reacties

Populaire posts van deze blog

KANKER: Een Epidemie van Stilte en Verwaarlozing

Onze zoektocht

Uitstervend opstand