Welkom en Respect?


Welkom en Respect

Economisch belang versus menselijkheid

Welkom is een van de eerst Nederlandse woorden denk ik vaak. Dit in combinatie met respect zeg ik vaak met een glimlach en toch ook een serieuze ondertoon. Want vaak kan je beter maar erom lachen om alles om je heen. Want om te spreken van echte voorruit in de wereld kan je niet spreken. Hoeveel goede doelen zijn er om bijvoorbeeld de dieren te steunen. En andere om honger en nood te voorkomen. En ook die tegen oorlog zijn en slachtoffers willen helpen. Alleen fantastisch mooi want er zijn veel organisaties die ook niet alleen qua omvang groeien. Ook in de aanwezigheid van kapitaal goederen zoals de panden die men (kan) aanschaft komt ook steeds op een hoger peil. En je kan er maar beter om lachen bij deze hele groep. Want die doen er tenminste wat aan. Maar wat precies? Hun eigen kwaliteit en kwantiteit in goederen en middelen vergroten? Voor de ander wordt dan gezegd maar klopt dat wel? En natuurlijk zijn er goede mensen die echt vanuit hun hart iets doen. Maar ik weet niet wie het nieuws heeft gehoord deze week. Europa moet en zal veranderen. En zal richting een Europees Militair defensie systeem gaan wat op een hoger niveau zal komen. En dit moet uit noodzaak gebeuren omdat de dreiging in de wereld alleen maar groter wordt. En de grotere groepen steeds meer in een eigen isolement gaan. Omdat er andere belangen zijn dan alleen maar die naar andere landen. Als de kansen draaien en een winst model zit meer in de eigen natie zal hier zeker om gekozen worde. Omdat uiteindelijk alles om het economisch model draait waarin menselijkheid of op een laag niveau staat. Of helemaal niet ter sprake is. En of je dit nu koppelt aan machthebbers en regeringen. Of aan goede doelen en alles wat daar tussen ligt. Geld dit voor eenieder omdat dit nu eenmaal het systeem is waar wij voor gekozen hebben. Waar alles op draait.

Nederlands woord in betekenis en begrip

Als ik nieuwsgierig bent naar iets ga ik altijd kijken naar Wikipedia of Wiki Books. Geweldige diversiteit. En zodoende wilde ik weten hoe het nu echt zit met onze Nederlandse taal. Ik zeg men enige humor dat het welkom is en respect. Maar hoe komen we aan onze taal? Ik wil graag een verwijzing maken naar deze site die dit goed legt en dat is link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_het_Nederlands.

Omdat het een heel verhaal betreft met daarin ook veel verwijzingen naar andere pagina’s geef ik een copy van het gedeelte zodat je er een beetje iets mee krijgt. En kan je zelf kiezen op welk moment je het hele verhaal wilt lezen. Ik citeer:




Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans. Het Nederlands heeft als vroege voorouder het Oudnederfrankisch, een verzameling Istvaeoonse dialecten ontstaan na 500 als gevolg van de dialectische differentiatie binnen de West-Germaanse groep. Die is onder meer toe te schrijven aan twee ontwikkelingen: de Ingveoonse klankverschuivingen rond de Noordzee, en de Hoogduitse klankverschuiving in Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, die in tegenovergestelde richting en in afgezwakte vorm over West-Europa trokken. Het Oudnederfrankisch vanaf 800 wordt samen met het Ingveoonse kustdialect ook wel Oudnederlands genoemd, dat vanaf 1150 evolueert in de dialecten van het Middelnederlands.

De vroege geschiedenis van het West-Germaans is zeer onzeker doordat de geschreven bronnen minimaal zijn. Het is niet eens duidelijk of de dialecten ervan nauwer aan elkaar verwant waren dan aan andere Germaanse groepen.

De Romeinse geschiedschrijver Tacitus meldt in de eerste eeuw dat de stammen in Germania zichzelf van oudsher in drie groepen indeelden: de Ingaevones aan de kust, de Herminones die in het "midden" leefden, en verder de Istaevones. eze indeling komt echter niet eenduidig overeen met die van de huidige nationale talen. Engels is weliswaar wat zijn West-Germaanse oorsprong betreft uit het "Ingweoons" voortgekomen,[2] maar het Nederlands is van een gemengd Ingweoons-Istweoonse oorsprong terwijl het (Hoog-)Duits gemengd Istweoons-Herminoons is. Dat er een oude Ingweoonse groep moet hebben bestaan, blijkt uit zekere kenmerken die het Fries, het Saksisch en Angel-Saksisch gemeen hebben, hoewel de Angelen en Saksen al vanaf de vijfde eeuw Groot-Brittannië koloniseerden. De invloed van deze Ingweoonse klankverschuiving op het Nederlands leidde tot een zekere nauwere overeenkomst met het Engels: de persoonlijke voornaamwoorden beginnen met een "h" (him, he, her; hij, hem, haar, hun, hen) maar in de Duitse standaardtaal, voornamelijk gebaseerd op zuidelijker dialecten, niet (er, ihn, ihr, ihnen).

Een andere benadering zoekt de oorsprong van de nationale talen in allerlei sociaaleconomische en culturele factoren. In het gebied van de West-Germaanse dialecten kwamen in de middeleeuwen verschillende standaardtalen tot ontwikkeling, waar het vanwege de verstedelijking en staatsvorming nuttig was over een groter gebied een gemeenschappelijke taal voor de handel en het bestuur te kunnen gebruiken. Typisch zijn het dichtbevolkte en welvarende streken waar zich dit verschijnsel het sterkst voordoet. De vele en rijke steden van de westelijke Nederlanden, eerst die in Vlaanderen, daarna in Brabant en uiteindelijk in Holland brachten zo in de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd een eigen gezamenlijke taalstandaard voort, die we tegenwoordig kennen als "Nederlands".[8] Deze standaardtaal moest natuurlijk putten uit reeds bestaande dialecten, in dit geval, gezien het overwicht van de Franken in de kerngewesten, voornamelijk het Nederfrankisch, zij het met een zekere "Ingweoonse" invloed uit het West-Vlaams en Hollands die gesproken werden in kustgebieden waar in vroegere eeuwen zich verschillende Saksische en Friese groepen gevestigd hadden. Vanwege deze oorsprong kan de westelijke tak van het Oudnederfrankisch als een vroegmiddeleeuwse voorloper van het Nederlands beschouwd worden die in deze context dan als Oudnederlands aangeduid wordt.Het beklemtonen van zo'n oude aftakking kan echter verhullen dat het evenzeer typisch is voor de nationale Germaanse talen dat ze uit een veelvoud van elkaar beïnvloedende dialectgroepen afgeleid zijn, iets wat overigens nog meer geldt voor het Duits dan het Nederlands.

Betekenis

 Maar hoe zit het nu met Welkom en Respect? Ik zoek verder uit wat men officieel hiervan zegt. Natuurlijk weten we dit allemaal maar even officieel de betekenis:

Betekenissen en definities van "Welkom"

·        gewenst zijn te blijven

·        begroeting

·        Groet bij de aankomst van iemand.

Betekenissen en definities van "respect"

·        Gevoel van aanzien, eerbied of waardering


Respect is een gevoel van aanzien, eerbied of waardering, die men heeft voor of ontvangt van iemand of iets vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden. Respect betekent ook rekening houden met de gevoelens, wensen of rechten van anderen1. Respect kan men hebben voor mensen, dieren of andere zaken.

Als land heten we iedereen welkom om ons te bezoeken in het toerisme. Of als je hulp nodig heb en onderdak. Hoewel het op sociaal niveau behoorlijk anders kan zijn naar elkaar. Is er ten alle tijden wel een zeker respect naar elkaar toe. Dan wordt ons met de pap lepel in gegoten. Maar is dat alleen iets van wat in de maatschappij onder het ‘volk’ speelt of hangt hier ook een economisch principe aan vast. Wat ten voordelen komt aan de kunnen verdienen. De groei in onze economie. De stellingen veranderen elke generatie omdat ook de wereld en ons denken verandert. In combinatie met de technische en wetenschappelijke vooruitgang. Maar wat wordt er nu gezegd hierover in de schoolbanken. Natuurlijk heel veel want het schoolsysteem is erg divers en daaraan gekoppeld ook de uitleg over bepaalde zaken die en met menselijkheid te maken hebben en ook aan het economisch verdien model. Dit is globaal en zeer kort een kernpunt/punten wat ik in verband met deze blog wel handig vind te vermelden. Dat zijn:

GAP 1 Management denkt te weten wat klanten willen, maar weten het uiteindelijk niet. Niet markt georiënteerd. 

GAP 2 Management weet wat klanten willen, maar  slagen er niet in ze te behouden 

Organisaties moeten niet blijven hangen in bestaande of verouderde processen. Ze moeten meer markt georiënteerd te werk willen gaan. Niet blijven hangen in wat jij wil maar onderzoek doen in wat andere willen zodat je meer klanten kan aantrekken, en bestaande behouden (gedrag klanten kan veranderen). Waardoor je ook blijft groeien in omzet.

Die term dat een bedrijf openminded is naar werknemers. Dat niet uit uitmaakt wat ze zijn qua achtergrond, kleur, geloof, ect.... Bedrijven streven naar een inclusieve werkomgeving. Valt onder de verscheidenheid van de bedrijf (binnen de 4VS)




In simpele woorden is het inzicht krijgen welke zaken je minder moet ondernemen. Of hebben en herstel nodig of zelfs een uitbreiding. Als je inzicht krijgt in dit soort zaken weet je hoe je een bedrijf naar een hoger niveau kan tillen. Dat kan met deze GAP analyse. Dit klinkt makkelijk want vaak heb je een idee. Of in ieder geval vermoedens over je onderneming. Of vanuit een sturende en leidende functie. Maar de uitvoer die je onderneemt hoeft niet altijd tot succes te leiden. Soms leid het tot niets en zelfs verlies of een neergang in kwaliteit en daarmee de winst kan juist minder worden. Maar dit is nu eenmaal de weg om een succes volle onderneming te hebben en te houden. Dit is constant de strategie blijven ontwikkelen. Waarin soms veranderingen noodzakelijk zijn. Om succesvol te zijn moet je je huidige sittuatie onder ogen nemen. En daarmee welke vooruitgang je wilt behalen. Het is juist belangrijk om te korten te vinden en deze in kaart te brengen. Zodat je juist oplossingen kan vinden die voor je werken. En heb je inzichten kan je daarmee een plan ontwikkelen om doelen te behalen. En dit is zoals gezegd lastig en moeilijk. Hele studies zijn er over en daarmee ook tools die kunnen helpen aan succes.

 

VROEGER EN NU

Vroeger was je extreem rechts als je kritiek had op buitenlanders die asiel hier gingen aanvragen. Van opvreters en gelukszoekers kwam het wel tot stootjes soms. Maar de mensen die zo dachten werden door de media, en daarmee de massa, apart gezet in de maatschappij. Bedoel respect staat op een hoog peil in ons land. Daarom heten we die mensen welkom uit liefde. Om de ander een goed leven te gunnen. Maar dit is zo lang doorgegaan met eigenlijk alleen maar oogkleppen op. Want zonder dat we het echt doorhadden. Of dat het openlijk getoond werd ging de hulp naar eigen ouderen alleen maar achteruit. In de jaren 60 kwamen er bejaardentehuizen. Om bepaalde redenen. En om diezelfde redenen werden ze in 2007 gesloten onder Rutte 2. En dit is maar een voorbeeld want mensen die 55 jaar getrouwd zijn worden verplicht gesteld te scheiden. Omdat ze apart zorg nodig hebben en dat mag niet samen. De lijst die er is naast verhalen van mensen daar kan je letterlijk een dik boek mee schrijven. En dan alleen met basis principes en korte verhalen uit de praktijk. Maar ook de kansen van jongeren worden minder en minder. En dat is wellicht niet direct te zien aan de oppervlakte maar dat wel wat meer naar voren zal komen. Het leven wordt duurder en er komt straks alleen nog maar de elite met te veel geld als groepje. En de massa aan mensen zonder geld die armoede moeten werken voor een beetje een mooier bestaan. Om niet in de complete ellende te vervallen. En dit is een trend wat niet alleen in Nederland aan de hand is. Je hoort het overal in Europa en zelfs buiten Europa. In landen die een opwaartse economie hebben gehad al jaren. Maar wat nu stopt en zelfs een neergang kent. Omdat hun land ook overspoelt wordt door mensen uit Afrika en Azië. Mensen die van oorsprong niet Nederlands zijn maar hier wel geboren en getogen spreken van deze neerwaartse spiraal in zowel Nederland als hun land van oorsprong. En dan komen mensen uit den verre die we welkom heten en respect beiden voor een beter leven. En die krijgen gratis geld en vervoersmiddelen. Woningen worden aangeboden met elk gezien een paar duizend euro om meubels te kunnen kopen. En natuurlijk is gezinshereniging kosten nog moeite bespaard. Want dat hoort erbij dat is ons respect. Ook die zijn welkom. En dit valt meer en meer op en kan je niet meer weg schuiven in de maatschappij. Omdat meer en meer mensen de ellende en neerwaartse spiraal ondervinden. Zo wordt het rechtse gedachtengoed niet meer een extreem element maar een menselijk element om het eigen bestaansrecht. En die van de ouderen en kinderen. Ons eigen maatschappelijk gezicht wat anders verloren gaat.




Als economie belangrijker is dan menselijkheid in grote linie. Waarom houden we dit alles in stand. Niet alleen in Nederland of in een paar landen om ons heen. Nee dit gebeurt wereld wijd in de hele wereld. Dit is slecht voor de economische groei wereld wijd. Is een neergang die maar pas begonnen is. En een effect van vernietiging zal geven die wij ons nu niet kunnen voorstellen. Economie is belangrijk in de wereld. Maar toch zegt allochtoon en autochtoon dat er meer aan de hand is in de wereld. En dat dit aangestuurd wordt door en voor redenen die wij nu niet weten. Maar wat zijn die redenen dan? En om niet gelijk in de diepte te beginnen maar in het kleine gebied waar we nu zitten. Dan kan je er toch ook niet in komen waarom er Eritreeërs welkom wordt gegeven en met respect de kans op een nieuw bestaan. Maar dat zowel de voorstanders als tegenstanders het land ontvluchten. En hier met elkaar gaan vechten en zelfs tegen de politie en daarmee ook tegen ons volk. Waarom moeten beide kanten het land ontvluchten. De tegenstanders kan ik me voorstellen maar de voorstanders? Wat is de echte reden? Economie? Meer dan alleen dat? En nu komt dit alleen boven water maar er is veel meer aan de hand.  Want er was altijd al criminaliteit en haat onder de mensen die wij binnen halen. En wat alleen een schade geeft aan ons land. Het is een GAP analyse maar is het deel 1 of 2? Weten we en denken we het te kunnen oplossen. Maar slagen we er niet in. Of weten we het totaal niet? En hier niet in kunnen slagen of het in kunnen zien. Is het te moeilijk voor ons? Eerlijk zou je dat kunnen voorstellen? Nee toch ik in ieder geval niet. De waarheid is vaak zo simpel dat je het niet kunt inzien. Dus is er meer aan de hand een achterliggende reden. En wat is nu precies die reden? Dat is onze zoektocht. In Ieder geval via google of Bing kan je veel vinden over alleen de laatste rel bijvoorbeeld via deze link: eritreeërs - Zoeken News (bing.com).  En op mijn startende YouTube pagina heb ik een film met mijn vragen en opmerkingen. Kijk en like en deel maar neem een abonnement erop. Met andere woorden volg mij. Is maar een klik. Kost niets maar je krijgt een pop-up als ik iets nieuws plaats. Meer niet en wil jouw ook volgen. Weer mijn inspiratie en ik die van jouw. Ik zeg het in ieder geval even niet meer want het hele systeem moet anders. Dan kunnen we alleen samen in balans. Dan hoop ik ook dat wij het allemaal weer hebben voor elkaar. En het kunnen zeggen. Welkom. Respect.











 

 

 

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

KANKER: Een Epidemie van Stilte en Verwaarlozing

Onze zoektocht

Uitstervend opstand