notitie van vroeger: Innerlijke leiding


Innerlijke leiding

Innerlijke leiding is onlosmakelijk verbonden met uiterlijke leiding. Innerlijk zijn wij verbonden met en werken wij vanuit onze bron. Maar wij hebben ook uiterlijke bronnen. Wij staat in een lijn - een traditie zou je kunnen zeggen - waarin wij doorgeven en op een eigen manier verwerken wat wij van andere aangereikt hebben gekregen.

Onze interne computer, het denk apparaat, is een gebruiksvoorwerp dat de mens ten dienste kan staan als een reservoir van informatie en het vermogen heeft tot afweging en combineren van verschillende gegevens. Het verstaat de kunst om causale verbanden te leggen en vanuit ervaringen uit het verleden vooruit te lopen op wat de toekomst brengen mag. Het denk apparaat - dat we ook het lineaire of lager denken kunnen noemen - kijkt zoals gezegd vanuit het verleden naar het heden. De ervaring die het in het verleden heeft geanaslyseerd, geselecteerd en opgeslagen past het toe op alles wat zich nieuw voor doet. Omdat het voordurend het verleden op het heden tracht toe te passen reageert het vaak primatief. En komt het gevaar en neiging om voordurend alles te generaliseren.

Om vrij en creatief te kunnen denken is het nodig dat je vrij staat tegenover de impulsen van het lager denken. Om vrij te kunnen denken moet je de reken omvang van het lager denken laten voor wat het is. Dat kan je alleen als je niet meer tracht jezelf te verdedigen tegen al het ongewenste dat je is en kan overkomen. 

De menselijke geest drukt zich uit in een drie demensionaal lichaam met een daarbij behorend denk apparaat. Het verhuisd als het ware naar een werkelijkheid waarin hij begrengst is in ruimte en tijd. Maar tegelijk blijft hij in volledige vrijheid bestaan ondanks de beperkingen van de stoffelijke werkelijkheid. De geest rust in zich zelf en hij incarneert, hij is en hij wordt.

Een emotie is erop gericht om een spannning kwijt te raken.Terwijl een gevoel gericht is om contact te maken.  Onze weg is om Innerlijke leiding te vinden en toe te passen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

KANKER: Een Epidemie van Stilte en Verwaarlozing

Onze zoektocht

Uitstervend opstand