Is hardlopen gezond?

Is hardlopen gezond


Hardlopen is een hobby, hou er van. In het begin is het zwaar. Maar hoe verder je door gaat hoe groter de conditie wordt en het plezier. Google vind het volgende:

Hardloopcoach Bauke Keekstra legt uit. Een berg wetenschappelijk onderzoek laat zien dat hardlopers een betere conditie hebben, minder kans hebben op diabetes, kanker, depressie, hart- en vaatziekten en overgewicht. Link is:

 


Ik citeer het volgende van deze site hier omdat het duidelijk en mooi beschreven is.

 Stressbelasting

De precieze oorzaak is niet bekend, maar vermoedelijk vormt topsport een te hoge stressbelasting voor het lichaam. Wilt u de maximale gezondheidswinst behalen, dan kunt u het beste 2 tot 3 keer per week in een laag tempo joggen, gedurende in totaal 1 tot 2,4 uur, zo blijkt uit onderzoek (Copenhagen City Heart Study). Maar menig enthousiast hardloper wordt al ver voor die 2,4 uur tot staan gebracht vanwege een blessure aan knieën, enkels of kuiten. Hoe kunt u voorkomen dat u eindigt bij de fysiotherapeut? Volgens hardloopcoach Bauke Keekstra uit Dokkum, begint dat al bij het schoeisel.

Goede hardloopschoenen

Keekstra: “Vaak beginnen mensen met hardlopen op oude schoenen of ze beginnen met de verkeerde schoenen. Toch is het goed om er rekening mee te houden dat er verschillende hardloopschoenen zijn. Iemand met overgewicht heeft bijvoorbeeld andere schoenen nodig dan iemand die overproneert (doorbuigen van de voeten en enkels naar binnen).” Zijn advies is dan ook: ga naar een speciaalzaak en laat u goede hardloopschoenen aanmeten.

Op de site en ander meer informatie. Maar zoek ook op runners high🙃. Hoe krijg je runner's high?

Wanneer een hardloper op 80% van de maximale zuurstofopname presteert en vervolgens net een tandje lager gaat, bijvoorbeeld door naar beneden te rennen, dan wordt de afgifte van bepaalde hormonen of neurotransmitters hoger dan wat het lichaam nodig heeft. Hier ontstaat een soort overdosis, de runner high.

Afstand van mij is klein 5km, normaal 12, tussen 7 a 8 km als ik niet minimaal wil maar geen tijd voor de 12 heb 🙆. Een in de paar weken ver, steeds stukje verder. Zit nu op 19 km. Deel voor de fun mijn run van YouTube. Kijk en Like en volg 🙏.


















Reacties

Populaire posts van deze blog

KANKER: Een Epidemie van Stilte en Verwaarlozing

Onze zoektocht

Uitstervend opstand