Politie Nederland
De Politie in Nederland, wie kent ze nu niet? Of het nu in algemeen straadbeeld is of in het nieuws, het is een onmisbaar element in onze maatschappij. Maar gaat het er overal eerlijk aan toe? Zijn er mensen die er over klagen en waarom? Of zijn er juist mensen die ze juist complimenteren? Omdat ik daar nieuwsgierig naar bent wil ik eerst erachter komen waar in de kern de politie voor staat en dat is het volgende welke in online gevonden heb en hier citeer:
"De politie heeft als taak om in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven1. De taken van de politie zijn onder andere:
- Veiligheidszorg
- Criminaliteit voorkomen en bestrijden
- De openbare orde bewaken
- Strafbare feiten opsporen
- Hulp verlenen als er iemand in nood is
- Overleg met de gemeente, het Openbaar Ministerie en partners over veiligheidsproblemen
- Het uitvoeren van politietaken voor justitie"
Dit nieuws komt uit 2023 maar het speelt al langer. RTL meld in 2019 dat er al een aantal jaren wordt gepruts met hun ICT en communicatie middelen. Lees dit stuk hier als je het volledig wilt lezen maar in het kort:
"Er wordt al zeven jaar gewerkt aan een nieuw landelijk ict-systeem voor de politie, maar na besteding van tientallen miljoenen euro's ziet het er nog steeds niet goed uit. Het Bureau ICT-toetsing (Bit) adviseert het ict-project te annuleren."
Dit zijn mankementen die zich vooral gericht zijn op hard- en software. Maar de mensen zelf die werken bij Politie Nederland? Ik heb mijn mening wel daarover, en dat komt overeen met eigenlijk iedereen om mij heen. Maar is dit een beperkt groepje wat een waas heeft en niet helder kan nadenken. Of zit hier wel wat meer achter? Ik ben op onderzoek gegaan, en dat is best schrikken vind ik. Ik vind een overvloed aan meldingen hierover. Dit zijn de volgende:
- Hoe is corruptie binnen de politie mogelijk?
- Amsterdam, 12 oktober 2015 – Vorige week kwam aan het licht dat een ervaren agent van de Nationale Politie jarenlang informatie heeft doorgespeeld aan de onderwereld. De betrokken agent had toegang tot alle grote rechercheonderzoeken en voorzag onder andere motorbendes en drugsorganisaties van informatie over lopende zaken. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat een agent zo lang onder de radar gevoelige informatie door kon spelen? Het lijkt tekenend te zijn voor de organisatiecultuur van de Nationale Politie.
- Onderzoek naar communicatie tussen criminelen legt corruptie politie bloot
- Rechercheonderzoek naar de communicatie tussen criminelen heeft 'ernstige' corruptie bij de politie blootgelegd, meldt De Telegraaf woensdag.
- Corruptie bij de politie: van een gratis pizza tot 800.000 euro
- Uit de editie van 3 juni 2020: Corruptie bij de politie is van alle tijden. De een krijgt wat geld toegeschoven om even in de politie-registers te kijken voor een criminele kennis, de ander wordt vorstelijk betaald door internationale drugsorganisaties. Een onthutsend verhaal over mollen, naggen en dalven.
- Politie start onderzoek naar corrupte agenten
- De politie onderzoekt zo'n tien verschillende politiemollen in de eigen organisatie. Dat meldt dagblad De Telegraaf op basis van bronnen. De tien verdachte lekken kwamen aan het licht door het kraken van zo'n beetje al het berichtenverkeer van de onderwereld.
- Corruptie bij Nederlandse politie ontdekt bij omvangrijk EncroChat-onderzoek
- Amsterdam, 22 september 2020 (door Jens Blom) – Afgelopen week bevestigde de politie eerdere berichtgeving van de Telegraaf over corruptie binnen de eigen organisatie. Signalen van corruptie werden ontdekt tijdens een grootschalig EncroChat-onderzoek naar versleuteld berichtverkeer tussen criminelen. Verwacht wordt dat een aantal van deze signalen leidt tot strafrechtelijke onderzoeken, die zullen worden verricht door een speciaal team onder verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche.
- Corruptie bij politie: niet alleen met verleiding, maar ook met bedreiging
- In ruim 20 miljoen chatberichten in het omvangrijke EncroChat-onderzoek is de politie op corruptie binnen de eigen gelederen en andere opsporingsdiensten gestuit. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond (NPB), is geschrokken van de ernst en omvang de zaak.
Het is dus niet zo dat ik een oorlog begint met Politie Nederland, totaal niet. Zonder de Politie Nederland zou het ellendig zijn in ons land. Maar waar mensen werken is er altijd corruptie te vinden. En bij een hoop corruptie kunen en willen we niets aan doen. Zeker niet als een normaal hard werkende Nederlander. Maar bij bepaalde onderdelen van de maatschappij, zoals de Politie Nederland, moet hier keihard tegen op worden getreden. Omdat zij voor de veiligheid van Nederland als verantwoording hebben. En nu kan je dit lezen en er totaal geen last van hebben. Maar het zou zomaar kunnen gebeuren dat je er wel last van krijgt. Op wat voor manier dan ook?
En of nu de Politie is of de gewone burger of het bedrijfsleven? Elk geheel kent negatieve kanten en positive kanten. En dit is voor alle een leerweg om de balans in alles weer terug te kunnen vinden. Want dat er geen balans is in de wereld is wel duidelijk. Maar dit komt voornamelijk uit ons eigen gedrag voort. Bedoel we willen nu voor het eerst niet alles weg gooien, omdat er bijvoorbeeld op blikjes statiegeld wordt gebracht. Nu willen we wel rekening houden met het milleu omdat het geld kost of oplevert? En nog niet iedereen houd er dan rekening mee want een groot gedeelte beland alsnog in het millue met alle kwalijke gevolgen aan toe. En dan hebben we het alleen over het statiegeld gedoe op blikjes! Er zijn zoveel voorbeelden te behandelen waarin het asosciale gedrag van mensen naar voren komt. En daarin maakt het niet uit of je met slechte kleren en vol tato's rond loopt. Of in de allerduurste kleding in de allermooiste auto naar je top huis. Asociaal gedrag is een menselijk kenmerk wat niet aan discriminatie doet, en in alle lagen van de bevolking terug te vinden is. En of je dit gedrag uitoefend, of het toelaat door er niets aan te doen. Wij allemaal zijn hiervoor verantwoordelijk. Het is niet alleen het gedrag waar men de fout in gaat. Maar het is ook het zwijgen hierover. Terwijl je het wel ziet in de maatschappij. Of het ziet op het journaal en nieuws. Dat je zowel zwijgend het asociale gedrag negeert. Alsmede de groepen die wel voor veranderingen gaan. Maar door het politiek systeem nooit een kans van slagen hebben. Door het politiek systeem, wat wij allemaal zelf zijn.
Aso gedrag heb ik laatst een stuk over geschreven wat er in Dordrecht gebeurd is. Dit is de LINK als je het nog wilt terug lezen. Een persoonlijk verhaal heb ik mogen ontvangen hoe het is gegaan (maar nog steeds speelt) en dit is hoe het is gegaan tot nu toe:
"Politie je moet ze met respect behandelen, dat doen ze bij ons toch ook? Geen idee begin toch zo mij twijfels te krijgen. Je maakt een ongeluk mee. Ze komen te plaatsen, en moeten hun werk doen kijken of er gewonden zijn een juiste handeling voor een schadeformulier invullen, wij hebben dit allemaal nog nooit meegemaakt. Dus best in shock als je auto Total los is. Oké gelukkig maar blikschade nu de personen die er inzetten. Gelukkig geen zwaar gewonden. Alleen de vriend van mijn zoon een hoofdwond waar hij laten op de huisartsen post nog voor behandeld is(voor ambulance personeel was dit te klein en was niet nodig).Terug komen op het verhaal politie het invullen van het schadeformulier was niet nog om volledig in te vullen, dat kon later ook nog wel(met een bijvoeging geen probleem). Met dit te tekenen blijkt dus dat wij degene zijn die schuldig zijn!!!! Waar gaat het mis. We rijden op de Stevensweg in Dordrecht een oprit op het is licht goed zicht en geen tegenligger in aantocht, dus kan je inparkeren toch? Maar dan remmen een harde knal, we worden van opzij door een auto geraakt. Deze auto kwam met een snelheid van 100 km per uur aanrijden en ramde de auto zodat hij helemaal terug gesleurd de weg weer op geslingerd werden!!! De auto die onze auto raakte, ging door zijn hoge snelheid nog enkele honderden meters verder en knalde tegen een boom. De schrik is er niemand gewond. Zoals je al las de vriend een hoofdwond, maar verder kwam iedereen met wat pijntje en de schrik gelukkig goed weg. Terug naar de politie ter plaatse, de jongen die te hard heeft gereden wilde niks zeggen en beruste zich op zijn zwijgplicht. Geen idee waarom? (Word me nu wel duidelijk om geen schuld te krijgen). De politie ter plaatse zei dat de jongen zijn rijbewijs kwijt was of een stempel en dat het CBR dit verder opgaat pakken. Echt in het rapport wordt hier niks maar dan ook niks van vermeld. Dat is toch bijzonder raar de een ambtenaar in functie iets zeg en het vervolgens niet heeft gedaan. Omdat dit naar zijn eigen zeggen maar een klein ongeluk was ze maken wel erger mee. Nu al ruim 3 maanden met de verzekering bezig. En er komt, maar geen uitslag Omdat de agent op dat moment niet wil terug reageren op een verslag wat hij heeft geschreven en waar dus de dingen die verteld zijn niet worden vermeld."
Dit is een heftig verhaal, en wie kan ook niet een een dergelijk verhaal vertellen. Wat hij zelf meegemaakt heeft of zijn naasten. Waar het ook om gaat in bovenstaand verhaal is dat men gebeld heeft met de Politie. Men mag niet voor een ander uitspraken doen, dat mag alleen de Politie ter plaatse. Er wordt binnen 48 uur terug gebeld, maar niet gebeurd niet? Een aantal keren wordt er terug gebeld, met de zoveelste beloften. En als ze dan gaan klagen bij een klachten commisie zegt men dat de boodschap nooit bij de verantwoordelijke Politie is gekomen, en dat er nooit gebeld is geweest. Als er dan gezegd wordt dat er wel gebeld is, en dat men telkens kan terug zien wat het laatste bel moment is geweest zwijgt men. Zeker als er gevraagd wordt of ze toegang hebben tot dit systeem, en er nee wordt geantwoord. Nog vreemder is dat een Politie om 22:30 op een zaterdag belt of de beloofde toelichting te geven, waar niets van klopt. Dat er feiten worden gegeven aan hem, ook dat de persoon in kwestie van de rode wagen alweer in een porce van zijn vader gesignalleerd is. Zwijgt men en moet men dringend een oproep opnemen, men zou later terug bellen. Wat niet gebeurde. Je heel veel later met de zoon in kwestie. Komt er op neer dat als je al aan de overkant bent, je speciale verrichtingen uitvoerd. Je voor de verzekering altijd de schuldige bent. Ten hoogste dat er samen voor 50% van de kosten opgedragen moet worden. Meer niet is dan het verhaal, de Politie kan er niets aan doen. Ze helpen mee met een ongeluk en zolang er geen ernstig gewonden zijn, of zelfs doden. Is alles afgedaan. Ook al rijd de persoon met zijn rode wagen 100 KM per uur op een 30 KM weg. Dat maakt niet uit? Ook al beroep hij gelijk op zijn zwijgplicht, hoe jong hij ook is. Hij heeft de kennis dat er toch niets tegen hem gedaan gaat worden. Omdat hij later toch wel in een porsch van zijn vader rijd. En het systeem van de Politie en verzekering toch zo in elkaar zit. Dat hij alles behalve de schuld krijgt. Ja ooit als hij de zoveelste straat race gaat houden. En dan wel slachtoffers gaat maken. Misschien ook met een dodelijke afkomst, dat dit met dit ongeluk niet gebeurd is is een wonder. Maar kiezen wij allemaal voor dit systeem? En zijn er ook andere verhalen bij mensen die ze met mij willen delen? Ik zet ze in een blog anaoniem indien gewenst.
Mail mij jouw verhaal. Die je persoonlijk heb meegemaakt, of bij bekende is gebeurd. Of je mening. Of je nu voor dit verhaal bent of juist tegen. Ik zal het in een blog vermelden, anoniem. Want je kan alleen systemen verbeteren als we open en eerlijk naar elkaar toe gaan. De balans in het systeem weer proberen te vinden. Zodat iedereen respect krijgt in zijn leven. Maar ook dat we er respect geven. Naar de ander maar ook naar de wereld. Want het gedrag van nu is dat we geen rekening houden. Met het millue en de ander. Zeker als de andere onbekende zijn. De Politie is een onderdeel wat onmisbaar is, en een grote verantwoording heeft. Of ze manschappen en middelen hebben is mij nog onbekend. En nu is dit geen oorlog tegen de agent in kwestie of het hele Politie apparaat. Want, zoals gezegd, zonder de politie is de maatschappij maar slecht af. En ik zeg niet dat deze persoon als voorbeeld corrupt is. Er zijn een hoop mensen die daar werken die weten wat ze doen. En een lintje of meer verdienen, omdat ze zich ten goede voor de maatschapij inzetten. Maar er zijn er ook een hoop die overwerkt zijn, en onderbetaald zijn. En die het zo druk hebben met hun werk, en de ellende wat zij meemaken. Maar er zijn ook een die bewust corrupt zijn.Voor eigen winst gaan of meedoen met vriendjes politiek. En natuurlijk, wat is een dodelijk ongeluk als je het vergelijkt met een botsing door een jongere met een straat race? Vanuit het oogpunt van de Politie natuurlijk totaal niet te vergelijken. Maar is het niet een taak om een stuk inleven te hebben? Wat voor de een een lullig ongeluk is, met een te goedkope wagen. Is voor de ander een wagen wat met hard en eerlijk werk is gekomen. Waarin het handje opbouwen totaal niet in het dagelijks leven gebeurd. En zijn men bewust van het dodelijk gehalte wat gelukkig niet is mogen gebeuren. Want het is gewoon niet te bevatten in dit voorbeeld. Of het ongeluk nu het ergste was. Of de houding van de Politie ter plaatsen, welke totaal geen menselijkheid bevatten. Of de communicatie met het bureau. Waar ze bijvoorbeeld zeggen dat er geen dossier is. Terwijl die via de verzekering allang in handen is gekomen. Met gebreken erin en onwaarheden. Of het verzekerings apparaat in Nederland. Dus dit is geen oorlog tegen een persoon of instantie. En dat verhaal over de porsch is van horen en zeggen. Want de wereld is soms erg klein. En ik weet niet of dat 100% op waarheid berust. Maar dat er waarheid in zit is zeker. En als ik zie en hoor hoe iedereen reageerde, denk ik gauw al van wel.
Ik zeg al heel vaak dat de maatschappij transparanter en eerlijker moet zijn. Dat niet alles in een economisch oogpunt moet worden gekeken. Maar dat er ook weer menselijkheid mag terug komen. Of het nu het bedrijfsleven is of regeringen. De gewone mensen in de maatschappij. Het maak niet uit maar dit geld voor alles en iedereen. En zeker bij Politie Nederland.
worldofflove.wol@gmail.com
Reacties
Een reactie posten
Een reactie zou mooi zijn...