Meer voorbeelden van genormaliseerde kanker in onze maatschappij








Meer voorbeelden van genormaliseerde kanker in onze maatschappij


Een diepgaand onderzoek naar de impact van chemische stoffen, zoals die in tabaksproducten, onthult een verontrustend patroon van gezondheidsschade dat verder reikt dan alleen longkanker. In een recente blogpost werd benadrukt hoe deze giftige stoffen zich ophopen in het lichaam, met vage symptomen die zich na tien jaar kunnen manifesteren in verschillende lichaamsdelen, waaronder de prostaat, blaas, botten, spieren, darmen en hersenen. Het begin van dit proces gaat vaak onopgemerkt door kleine ontstekingen die worden afgedaan als tekenen van veroudering.

Het misverstand dat roken alleen schadelijk is voor de longen minimaliseert de bredere impact ervan op de gezondheid. Zelfs niet-rokers worden niet gespaard, zoals blijkt uit voorbeelden van COPD bij niet-rokers, terwijl rokers soms verrassend gezonde longen hebben, maar toch worden getroffen door andere kankersoorten.

Naast roken is de consumptie van met chemicaliën doordrenkt vlees een andere zorgwekkende bron van gezondheidsrisico's. De toevoeging van deze stoffen, vaak onder het mom van economisch voordeel, heeft een kankerverwekkend effect bij langdurig gebruik. Het gebrek aan bewustwording en actie in dit opzicht benadrukt de behoefte aan verandering in consumentengedrag en regelgeving.

Hoewel de gevaren van roken en de toevoegingen aan voedsel steeds bekender worden, blijft er een culturele weerstand bestaan tegen verandering. Deze kwesties kunnen niet langer worden genegeerd, gezien de verwoestende impact die ze hebben op individuele levens en de samenleving als geheel. Het is tijd voor een grondige heroverweging van onze houding ten opzichte van gezondheid en de rol van economische belangen daarbij.

Bewustwording en verantwoordelijkheid in de strijd tegen kanker

Vaak denken mensen dat ze geen invloed hebben op hun leven of dood, en dat zolang ze er goed uitzien, alles wel goed zal komen. Maar in werkelijkheid hebben we wel degelijk invloed op hoe we willen leven en sterven, en dit zou een persoonlijke keuze moeten zijn. Helaas lijkt deze keuze vaak afwezig te zijn, terwijl we ons omringen met kankerverwekkende stoffen zoals make-up, roken en de manier waarop we met voedsel omgaan.

Het is algemeen bekend dat deze stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar desondanks wordt het gebruik ervan niet alleen getolereerd, maar ook vaak aangemoedigd, van de gewone burger tot aan de politiek. Met andere woorden, we staan bewust toe dat kanker zich verspreidt. 

Dit werpt de vraag op hoe organisaties zoals KWF Kankerbestrijding elk jaar geld blijven inzamelen voor onderzoek naar kanker, terwijl de oorzaken ervan al bekend zijn. Als de schadelijke chemische toevoegingen de boosdoeners zijn, waarom wordt hier dan niet naar gehandeld? De oplossing lijkt toch voor de hand te liggen: stoppen met het verwerken van kankerverwekkende stoffen in voedsel, drank en andere producten zoals sigaretten.

KWF Kankerbestrijding heeft sinds 2024 twee nieuwe bestuurders, Carla van Gils en Dorine Manson. De voormalige directeur, Johan van de Gronden, ontving in 2022 een fulltime salaris van €161.590, inclusief pensioenpremie en belaste vergoedingen. Ondertussen heeft KWF 200 vaste medewerkers, die ook een aanzienlijk salaris verdienen volgens de website van de organisatie.

Het is tijd om ons af te vragen in hoeverre organisaties echt willen helpen in de strijd tegen kanker, en in hoeverre ze voornamelijk gericht zijn op economische belangen. Als we serieus zijn over het terugdringen van kanker, moeten we de verantwoordelijkheid nemen om actie te ondernemen tegen de bekende oorzaken ervan.  KwK wordt gedragen door veel vrijwilligers, heb ik niks anders dan respect voor. Maar om duidelijkheid te geven over de organisatie het volgende:

Brutosalarissen van verschillende functies in 2022:

Bij een voltijds aanstelling bedroegen de brutosalarissen per maand in 2022 voor verschillende functies:

- **Leider**: €6.727,00 tot €11.551,00 (Schalen 12-13)
- **Generalist**: €5.198,00 tot €9.610,00 (Schalen 10-12)
- **Professional**: €2.785,00 tot €7.425,00 (Schalen 6-10)
- **Vakspecialist**: €2.405,00 tot €5.411,00 (Schalen 5-8)
- **Allrounder**: €1.941,00 tot €3.980,00 (Schalen 3-6)
- **Vakkracht**: €1.717,00 tot €2.970,00 (Schalen 1-4)
- **Hulpkracht**: €1.717,00 tot €2.427,00

Hoewel het verdienen van een inkomen essentieel is voor een comfortabel leven, ligt mijn zorg elders. Het is algemeen bekend hoe bijna alle vormen van kanker ontstaan, en toch lijkt er weinig vooruitgang te worden geboekt. Ondanks de toewijding van vele vrijwilligers lijkt de focus niet primair te liggen op het dienen van de mensheid. Dit is althans mijn perspectief, gedeeld door steeds meer mensen om mij heen.

Make-up, waarover ik eerder sprak, kan een scala aan schadelijke stoffen bevatten. Lood in lippenstift, cadmium in eyeliner en concealer, nikkel in poeder en rouge, beryllium in bronzer en oogschaduw, en arsenicum in foundation en mascara zijn slechts enkele voorbeelden.

Een groeiend zorgpunt zijn de PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen), een groep van meer dan 6000 stoffen die vrijwel niet afbreekbaar zijn en zich ophopen in het milieu en ons lichaam. PFAS kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder leverschade, schildklierziekte, obesitas, vruchtbaarheidsproblemen en kanker.

Het controleren van de ingrediëntenlijst op producten kan helpen bij het vermijden van schadelijke stoffen, maar de realiteit is complex. Hoewel in Nederland de aanwezigheid van PFAS in cosmetica zeldzaam is, roept de vraag over import en grensoverschrijdende regulatie verdere zorgen op. Goedkope producten uit verre landen kunnen uiteindelijk een hoge prijs hebben, niet alleen financieel maar ook wat betreft gezondheid en welzijn.

Veel voorkomende ingrediënten in 'natuurlijke' make-up: wat u moet weten

Make-up is een integraal onderdeel geworden van onze dagelijkse routine, maar weinigen van ons zijn zich bewust van de potentieel schadelijke ingrediënten die in deze producten kunnen zitten. Laten we eens kijken naar enkele veel voorkomende ingrediënten in 'natuurlijke' make-up en hun mogelijke effecten op onze gezondheid.

Talk: Deze veelgebruikte vulstof wordt vaak geassocieerd met goedkopere make-upproducten. Onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen het gebruik van talk en kanker, en onzuivere talk kan zelfs asbest bevatten, wat ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Bismuth Oxychloride: Een bijproduct van het zuiveringsproces van zware metalen, bismuth oxychloride kan de huid uitdrogen en irriteren, met mogelijke huiduitslag en ontstekingen tot gevolg.

Carmine (CI75470): Deze rode kleurstof, gemaakt van geplette cochenilleluizen vermengd met andere chemicaliën, kan allergische reacties veroorzaken en bevat een vorm van aluminium die als mutageen en carcinogeen wordt beschouwd.

Ultramarine (CI77007): Dit blauwe pigment, oorspronk Ultramarine (CI77007): elijk verkregen uit Lapis Lazuli, kan synthetisch zijn en bestaat uit een mengsel van natrium, aluminium, silicaat en sulfaat.

Hoewel sommige fabrikanten proberen hun producten te zuiveren om de aanwezigheid van zware metalen te minimaliseren, is het vrijwel onmogelijk om make-up volledig vrij te maken van deze potentieel schadelijke stoffen.

Het is ook belangrijk om te letten op de grootte van de ingrediënten, met name bij poeders en minerale make-up, om het risico van blootstelling aan nanodeeltjes te minimaliseren. Deze deeltjes kunnen de huid doordringen en verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.

Kortom, veilige make-up moet voldoen aan een aantal criteria, waaronder het gebruik van natuurlijke ingrediënten, het vermijden van talk en bismuth oxychloride, het minimaliseren van nanodeeltjes en het gebruik van pigmenten die vrij zijn van carmine en ultramarine. Het zuiveren van mineralen zoals mica, ijzeroxide en titaniumdioxide van zware metalen is ook essentieel om de gezondheid te beschermen.

Het is aan consumenten om bewuste keuzes te maken en te streven naar veilige make-upproducten die onze gezondheid niet in gevaar brengen.

Gezondheidsrisico's in alledaagse keuzes: Suikervrije dranken, plastic flessen en alcohol

In onze dagelijkse routine maken we talloze keuzes die van invloed kunnen zijn op onze gezondheid. Van suikervrije dranken tot plastic flessen en alcoholgebruik, elk van deze keuzes kan zijn eigen risico's met zich meebrengen.

Suikervrije dranken: Terwijl velen denken dat ze een gezondere keuze maken door te kiezen voor producten met kunstmatige zoetstoffen, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de mogelijke risico's op lange termijn. Kunstmatige zoetstoffen zoals die in cola zero of koekjes met Stevia zijn niet alleen niet effectief voor gewichtsverlies, maar kunnen ook een gezondheidsrisico vormen.

Plastic flessen: Het gemak van water uit plastic PET-flessen kan een verborgen risico met zich meebrengen. Stoffen zoals DEHA, weekmakers en andere chemicaliën kunnen lekken in het water, vooral wanneer de flessen worden blootgesteld aan hitte. Bovendien dragen plastic flessen bij aan milieuvervuiling door hun slechte afbreekbaarheid.

Kraanwater: Hoewel kraanwater in Nederland over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er nog steeds zorgen over mogelijke verontreinigingen en risico's. Regionale waarschuwingen voor drinkwaterverontreiniging kunnen periodiek voorkomen, en sommige mensen overwegen zelfs thuiswaterzuiveringsapparaten vanwege toenemende bezorgdheid.

Alcohol: Het genieten van een borrel kan een ontspannende gewoonte lijken, maar alcoholgebruik brengt zijn eigen gezondheidsrisico's met zich mee. Van het verhoogde risico op kanker tot schade aan cellen door de afbraak van aceetaldehyde, de giftige stof die ontstaat bij de verwerking van alcohol in het lichaam, zijn er tal van redenen om bewust te zijn van onze alcoholconsumptie.

Het maken van bewuste keuzes in ons dagelijks leven, van wat we drinken tot wat we consumeren, kan een grote impact hebben op onze algehele gezondheid en welzijn. Het is aan individuen om zich bewust te zijn van de mogelijke risico's en weloverwogen beslissingen te nemen om hun gezondheid te beschermen.  Het krijgen van de juiste informatie is even hard nodig als de juiste informatie willen zien. Het toelaten met het excuus dat we toch moeten leven, en dat wij er niets aan kunnen doen. Daarmee moeten we allemaal in ons gedrag mee stoppen. En voor een ieder, meer voorbeelden?














Reacties

Populaire posts van deze blog

KANKER: Een Epidemie van Stilte en Verwaarlozing

Uitstervend opstand

Onze zoektocht